Izvor: JUGpress.com, 04.Jun.2021, 11:38

Pigmalion – budućnost zajedničkog života u očima umetnika

NIŠ

Uz podršku Ambasade Slovenije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom NLB banke i Komercijalne banke, u umetničkom prostoru društva „Pigmalion“ u Tamnjanici počela je umetnička kolonija pod nazivom „Budućnost života“. Prva od tri kolonije trajaće do nedelje, 6. juna, a druge dve održaće se od 25. jula do 1. avgusta i od 12. do 19. septembra. Tokom trajanja projekta, 16 umetnika iz Srbije i Slovenije na platnima će >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << preneti svoje viđenje “budućeg zajedničkog života”. Učesnici prve Kolonije su slovenački umetnici Žiga Kariž, Nina Čehlar, Sašo Vrabič, kao i Biljana Milenković, Una Novosel i Kristina Pirković iz Beograda.

                     “Ovo je jedan od najbitnijih projekata na području kulture za vreme našeg predsedavanja EU. “Futur of living” je moto našeg kulturnog predsedavanja EU, jer želimo da pokažemo da želimo da nas umetnici vode ka tom cilju. Nadamo se da ćemo to videti na njihovim delima. Očekujemo da će umetnici tokom ove kolonije stvoriti kontakte za dalje projekte iz oblasti kulture između Slovenije i Srbije”, kazao je Roman Weixler, zamenik slovenačkog ambasadora u Beogradu.

                        Predsednik društva “Pigmalion” Gorazd Čuk istakao je da je Bela Palanka od prvog trenutka prepoznala benefite koje daju umetničke kolonije koje se unazad nekoliko godina organizuju na Eko plantažama u Tamnjanici.

                     “Ovde sam pronašao otvorena vrata za moje ciljeve, a to je promocija ne samo proizvoda sa naših plantaža i umetničkih dela koja se ovde stvaraju, već i čitavog kraja. Srećan sam i što se umetnici ovde lepo osećaju, nadam se da će biti inspirisani ovim ambijentom i da će se ovde vratiti, kazao je Čuk.

                            Goran Miljković, predsednik opštine Bela Palanka koji je poželeo dobrodošlicu umetnicima je istako da je cilj opštine ekonomski razvoj.

                            “Tri stuba tog razvoja su industrija, poljoprivreda i turizam. Naša je ideja da oni koji se bave turizmom, počnu da se bave poljoprivredom, a oni koji se bave poljoprivredom da počnu da se bave turizmom. Gorazd je za to primer, on je na poljoprivredu i turizam dodao i kulturu i zahvalan sam mu što promoviše našu opštinu”, kazao je Miljković.

                             Branko Greganović, predsednik IO NLB banke, komentarišući moto kolonije, izjavio je da nas je prethodni period naučio da “novac nije budućnost, već da je ulaganje u umetnost budućnost.”

                         “NLB grupa se predano trudi da doprinese evropskoj budućnosti ovog prostora, da da doprinos kvalitetu života na ovim prostorima”, istakao je Greganović i podsetio da će dela sa ovih kolonija biti prikazana publici krajem godine u NLB Galeriji u Beogradu.

                             Selektor umetnika koji na ovoj koloniji predstavljaju Srbiju je Kristina Pirković, koja ističe da nije prvi put u Tamnjanici. Umetnike je birala po ličnom afinititetu, ali i da je vodila računa o kvalitetu i raznolikosti poetike. Njen kolega iz Slovenije Sašo Vrabič kaže da umetnicima puno znači što su izašli iz izolacije.

                         “Svako od nas ima svoju poetiku i dolazi iz svog sveta i ova okolina će samo pomoći da se izrazimo, kaže Vrabič.

Foto: Miroslav Mitić

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Srpsko-slovenačka umetnička kolonija u Tamnjanici kod Bele Palanke

Izvor: Danas, 04.Jun.2021

Umetnička kolonija "Budućnost života", u okviru koje će 16 likovnih umetnika iz Srbije i Slovenije na platnima izraziti svoje viđenje "budućeg zajedničkog života", održava se u umetničkom prostoru društva "Pigmalion" u Tamnjanici.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.