Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

Izvor: KMnovine.com, 10.Dec.2019, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

Srbija bila uz svog prijatelja, nekoliko zemalja bojkotovalo ceremoniju.




Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas je u Stokholmu uručena Nobelova nagrada za književnost, a nekoliko zemalja najavilo je bojkot te ceremonije.

Peteru Handkeu je formalno predata nagrada u visini od 935.000 dolara, nakon čega je održan i tradicionalni prijem za dobitnika. Nobelovu nagradu za književnost Handkeu je uručuo švedski kralj Karl Gustav. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << svečanosti i prijemu prisustvovali su i svi ambasadori u Švedskoj.

Ovaj događaj pomno je pratila i Srbija, nestrpljivo čekajući Nobela u rukama Petera Handkea.

Ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade bojkotovali su mnogi, a među njima i hrvatsko Ministarstvospoljnih poslova, koje je saopštilo da hrvatski ambasador u Švedskoj Siniša Grgić neće danas učestovati na dodeli nagrade Handkeu, zbog "njegove podrške politici Slobodana Miloševića".

Ministarstvo je na Tviteru objavilo da hrvatski ambasador neće biti na dodeli nagrade "osobi politički angažovanoj udavanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka".

Na dodeli svog predstavnika nisu imale ni Albanija, albanski separatisti sa Kosova i Metohije, kao ni Turska.

Podsetimo, u poslednjoj deceniji prošlog veka, dok je još trajao rat na prostoru bivše SFR Jugosavije, Peter Handke napisao je putopisni esej poznat pod imenom "Pravda za Srbiju". To je bilo dovoljno da pisac bude prognan iz krugova u kojima se do tada suvereno kretao. Ali, Handke nije odustao od svojih uverenja - tako je 1999. godine podigao glas protiv bombardovanja jedne suverene države. Od tada je prošlo tačno 20 godina tokom kojih je često boravio u Srbiji. Ovde ga ljudi doživljavaju kao iskrenog prijatelja.

Mediji na srpskom koji mahom izveštavaju protivno interesima države u kojoj rade, Srbije i njenog naroda, nisu propustili ni ovu priliku da se ne "oduže" svojim sponzorima i vlasnicima pa tako prenose Handkeovo "priznanje" da ga u Srbiji - "više ga vole, nego što ga čitaju". Kao da to nije slučaj sa svim piscima bilo gde u svetu. Zamislite da svaki građanin jedne države čita pisca koga taj narod doživljava kao svog prijatelja, da li to uopšte izgleda realno? Naravno da ne. S toga je takav komentar u potpunosti izlišan i isključivo zlonameran.



PROČITAJTE JOŠ:Handke: Posjetio bih i Klintona u zatvoru, ali slobodan je - nažalost - KM Novine"Kao da su svi u Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama progutali neku tabletu za koju misle da im je pročistila dušu. Zatvorili su tu priču. Gotovo da mi je više prijao napad organizovanih grupa koje su me čekale pred Nacionalnim teatrom u Oslu /gdje mu je uručena ugledna `Ibzenova nagrada`/ od tog ćutanja Zapada", rekao je Handke.



PROČITAJTE JOŠ:Glasovi mržnje sa poznatih adresa: ''Boli'' ih Handkeova podrška Srbiji - KM NovineNa zapadu i u regionu ne jenjava polemika povodom "Nobela" za književnost. Prošlo je pet dana otkako je Švedska akademija saopštila da je Nobelovu nagradu za književnost za 2019.



PROČITAJTE JOŠ:U Prištini danas protest protiv Handkea, ni potomci ustaških genocidaša nemaju mira - KM NovineU Prištini danas protest protiv Handkea #Peter, #Handke #Nagrada #Nobel #Priština #Separatisti #Šiptari, #Albanci, #Ekstremisti, #Srbija, #Separatisti, #kmnovine U Prištini je za sutra najavljen protest protiv odluke da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobije austrijski pisac Peter Handke, prenosi Tanjug.


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Vučić: Kao da je Nobelovu nagradu dobio neko od nas

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2019

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u čestitki austrijskom piscu Peteru Handkeu, kome je u utorak svečano uručena Nobelova nagrade za književnost, istakao je da Srbija smatra Handkea za istinskog prijatelja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.