Izvor: JUGpress.com, 12.Feb.2024, 20:44

Pesnik Vlasta Cenić održao pesničke radionice

VLASOTINCE

Manifestacija Dani Hristifora Crnilovića u organizaciji Kulturnog centra nastavljena je pesničkim radionicama sa učenicima osnovnih škola koje je, pod nazivom „Čuvarkuća“, vodio pesnik Vlasta Cenić. Velikog pesnika, đake i njihove učitelje najpre je pozdravila Maja Marković, direktorka Kulturnog centra Iako je radionica nazvana po njegovoj zbirci poezije, pesnik je ovoga puta otišao korak dalje. Približio je školarcima deo srpske tradicije, običaja i verovanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Dočarajvajući ciklus pesama „Kućanica“ pesnik je na sceni pokazao kako su se nekada gradile kuće, ne samo od materijala, već i od poštovanja, ljubavi, vere. U delu radionice posvećene folkloru, po kome se ogleda duh jednog naroda, deca su uz zvuke harmonike zaigrala u kolu. Izuzetno lep segment radionice predstavlja deo o praznicima: Uskrsu, Božiću, Svetom Savi, pokazujući pri tom koliko su duboki koreni koji nas čuvaju. Bila je ovo prilika da se deca podsete na ono ko smo bili, ko smo sada i na važnost ljubavi za očuvanje porodice i društva u celini.

Neka nas ljubav uvek vodi – poručio je deci i nastavnicima pesnik, Vlasta Cenić..

Vlasta je podelio sa učesnicima radionica i pregršt svojih stihova. Deci su se posebno dopale pesme na dijaletu, što po njegovim rečima, takođe spada u očuvanje tradicije.Na sceni se pojavio sa tkanom torbicom kao što je to nekada činio Dobrica Erić, kako bi decu podsetio na velikog pesnika i istovremenono pokazao jedan od simbola minulih vremena.

Treba reći da svojom zbirkom poezije „Čuvarkuća“ Vlasta Cenić putuje Srbijom i decu čuva od nečitanja. (kraj) VS/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.