Perišić:Rame uz rame sa Evropom

Izvor: juGmedia, 26.Maj.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perišić:Rame uz rame sa Evropom

Od početka mog mandata, štedi se na svim poljima: ukinute su dnevnice za putovanja, smanjena su sredstva za određene manifestacije, a najveća ušteda postignuta je uspostavljanjem transparentnog sistema javnih nabavki - zaključuje prof. dr Zoran Perišić.

NIŠ – Gradonačelnik Zoran Perišić – iako kaže da je tokom protekle tri godine, zahvaljujući odlukama koje je doneo sa pozicije prvog čoveka grada na Nišavi, otvoreno 4.500 novih radnih mesta, a i prepolovljena >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << su nasleđena dugovanja, pa je grad u Evropi postao prepoznatljiv kao sedište urbanog i kulturnog života – deli mišljenje Nišlija da nije uloženo onoliko koliko su oni želeli ili očekivali.

Podsećajući na to da je Niš jedan od pet gradova u Srbiji koji su izabrani za prve „šampione lokalnog razvoja“ – po konkursu koji je raspisao NALED – kaže da je, ipak, najpre bilo neophodno stvoriti uslove za dalji rad i razvoj…

„Doneli smo planove generalne regulacije za svih pet gradskih opština, a u toku je izrada druge i treće faze pomenutih akata, koji su preduslov za realizovanje infrastrukturnih projekata. U cilju bržeg razvoja grada i privlačenja investicija, doneta je i paleta strateških dokumenata od kojih je najznačajniji Akcioni plan održivog razvoja za period 2015-2020. Nismo, pri tome, zaboravili ni socijalnu zaštitu, pa je i za ovu oblast usvojena Strategija – nabraja Perišić, procenjujući da je uložen veliki napor kako bi se Nišu vratio sjaj industrijskog centra.

Rezultat tog rada je izgradnja fabrike „Džonson elektrik“, kao i početak rada postrojenja za proizvodnju kablova „Mikelsen elektroniks“. Okončana je i izgradnja objekta za Kardiohirurgiju, kao i vrtića u delovima Niša koji ih do sada nisu imali. Mnogi projekti nadomak su realizacije…

„Dolaskom na mesto gradonačelnika, zatekao sam dugovanja od oko 21 milion evra, a sačekale su me i ranije nastale obaveze koje su premašivale tri milijarde dinara. Ali, za ove tri godine vraćeno je gotovo 12 miliona evra kredita i smanjene su obaveze prema dobavljačima za približno 16 miliona. Od početka mog mandata, štedi se na svim poljima: ukinute su dnevnice za putovanja, smanjena su sredstva za određene manifestacije, a najveća ušteda postignuta je uspostavljanjem transparentnog sistema javnih nabavki – zaključuje prof. dr Zoran Perišić.

AMBICIOZNI PLANOVI

ITALIJANSKA firma „Amest“ uskoro će instalirati jedinicu za spaljivanje deponijskih gasova i proizvodnju električne energije, čeka se samo dozvola Ministarstva građevine…

Od ostalih projekata, Perišić posebno napominje radove na kolektorskoj mreži i rešavanje problema poplava u tri gradske opštine. Planirano je, kaže, da Niš ovoga leta dobije i rekreativni bazen.

AERODROM

– MEĐUNARODNI aerodrom „Konstantin Veliki“ druga je po veličini putna i kargo vazdušna luka u zemlji. Ipak, zatekao sam dug prema „Montenegro erlajnsu“ od gotovo 712.000 evra… sada, posle stabilizacije stanja, sa niskobudžetnom kompanijom „Viz er“ imamo ugovorene letove prema Bazelu i Malmeu, pet puta sedmično, ali neće davati bilo kakve subvencije – precizira Perišić.

(Kraj)VEČERNJE NOVOSTI

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.