Izvor: JUGpress.com, 22.Nov.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrole bacanje prašine u oči

BEOGRAD

(FoNet)

Priče i ideje o građanskim patrolama koje vlast plasira preko njima bliskih organizacija su bacanje prašine u oči građanima, iluzija da se prikaže da bi se time postigla veća bezbednost u društvu, ocenio je sociolog-kriminolog Dušan Davidović u razgovoru za serijal Bez rukavica Novinske agencije FoNet.

Tu ideju je plasirao predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA Stevan Đokić, koji je objasnio da je cilj da se narod približi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << policiji i ona građanima, kao i poveća saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i službama bezbednosti.

Đokić je FoNetu rekao da bi u tim patrolama trebalo budu bivši ili penzionisani policajci i vojnici, studenti Kriminalističko policijske akademije, studenti bezbednosti, svi oni koji imaju veze sa bezbednošću.

S druge strane, Davidović smatra da sve priče i istraživanja o povećanju poverenja građana u alternativne oblike ostvarivanja bezbednosti, koje doleze od nekih organizacija, predstavljaju “rukopis nedoučenih bivših pripadnika MUP”.

Sve je to tako tanko i “prozračno”, ukazao je Davidović i ocenio da je “u ovom društvu takva ideja mogla da bude u vreme Ljotića da bude prihvaćena od nekog dela građana, mada je Ljotić imao veoma mali broj pristalica”.

Davidović je podsetio i da u vreme socijalizma, totalitarnog sistema, ni Josipu Brozu Titu nije palo na pamet da pravi takve “izlete” u sferi bezbednosti, nego je napravljen zakon o društvenoj samozaštiti, koja je bila moćan sistem.

Nasuprot njemu, Đokić predlaže da se uvede obavezna bezbednosna provera za svaku osobu koja konkuriše za građanske patrole.

Prema njegovoj zamisli, te osobe bi potom prošle jedan vid obuke, u kojoj bi učestvovali predstavnici opština, zajedno sa policijskom stanicom i civilnim sektorom.

To što oni pričaju da bi policija radila selekciju kadrova, to nije tačno, policija se time ne bavi, niti bi se bavila, uzvratio je Davidović, penzionisani funkcioner Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Upitan da li bi formiranje građanskih patrola moglo biti zloupotrebljeno za stvaranje stranačkih parapolicijskih formacija, Đokić je odgovorio da bi postojala kontrola i da se to ne bi moglo desiti.

Objašanjava da bi u toj kontroli bili i predstavnici lokalnih vlasti i opozicije i civilnog sektora.

Đokić je dodao da, ipak, ne može da se sazna da li je neko iz neke stranke, jer svako ima svoje opredeljenje i članstvo u partiji ne bi trebalo da bude smetnja, “jer su ti ljudi prvenstveno građani”.

On je naveo i da se MUP još nisu izjasnili o ideji građanskih patrola, koja se u DBA “još razrađuje”. Kad razradimo tu ideju, napravimo neki idejni projekat, mi ćemo ga predati i Skupštini Srbije i MUP, najavio je Đokić.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.