Izvor: JUGpress.com, 18.Jan.2024, 10:08

PIO Fond nezakonito vrbovao penzionere da poručuju lekove preko privatnog sajta, Ministarstvo zdravlja pokrenulo postupak

BEOGRAD

Penzionerima u Srbiji donedavno su stizale SMS poruke iz PIO Fonda, kojima su vrbovani za porudžbinu i dostavu lekova na kućnu adresu i to putem sajta apoteka.rs, saznaje Nova.rs. Na taj način prekršen je Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, kojim je predviđena prodaja lekova isključivo u apotekama. Na grubo kršenje Zakona, u koje su uvučeni naši najstariji građani, ukazala je Farmaceutska komora Srbije (FKS), koja je ilegalne postupke o prometu medikamenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prijavila Inspekciji Ministarstva zdravlja. Od tada je pomenuti sajt u blokadi, a protiv svih pravnih lica pokrenut je postupak.

Apoteka.rs, koja je u vlasništvu firme “Extra Care Group”, reklamira se kao sajt za “pretragu i rezervaciju lekova”. Međutim, sudeći po prijavi Farmaceutske komore, taj sajt je prodavao lekove i dostavljao ih na kućnu adresu. U sve je upetljan i PIO Fond koji je penzionerima sugerisao putem SMS poruka da preko pomenutog portala nabavljaju lekove, mada je to zakonom zabranjeno.

Na čelu Fonda je inače Relja Ognjenović, član Glavnog odbora, koji se od izbora na tu funkciju u više navrata našao u centru pažnje javnosti.

Nakon što je Komora prijavila kršenje zakona Inspekciji Ministarstva, 20. decembra 2023, na sajtu apoteka.rs od tada je nemoguće dobiti bilo koju informaciju.

Tamo se može videti samo “Mišljenje Ministarstva zdravlja”, koje su transparentno istakli, a potpisano je još u aprilu 2022. godine. Tim dokumentom je zapravo odobren rad ove platforme, ali samo pod određenim uslovima, koji su očigledno prekršeni.

Zabranjen promet lekova

Taj sajt može da se bavi samo onlajn komunikacijom između građana i konkretnih apoteka, zahvaljujući kojoj možemo da proverimo dostupnost leka i da ga rezervišemo.

Platforma po ugovoru, nikako ne može da se bavi prometom lekova i medicinskih sredstava.

“Bilo koji oblik oglašavanja leka ne sme da sadrži cenu ili bilo koju drugu naznaku, koja bi potrošača navela na elektronsko plaćanje putem Platforme i preuzimanja leka u slučaju da pacijent nije u mogućnosti da lek preuzme lično, što predstavlja aktivnosti prodaje leka ili medicinskog sredstva preko interneta ili poštom, koje su zabranjene članom 134. stav 1, tačka 7. i 9., 138. stav 2. Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima”, stoji u dopisu Ministarstva.

Takođe, piše da je dozvoljeno prikazivanje naziva leka, bez slike i cene.

Foto: Privatna arhiva

“Imajući u vidu da rezervacija leka nije posebno regulisana zakonom, smatramo da ne postoje pravne smetnje da se u okviru Platforme dozvoli funkcionalnost, koja korisniku omogućava da zatraži od konkretne apoteke da mu rezerviše lek, odnosno medicinsko sredstvo, do fizičkog dolaska u konkretnu apoteku”, piše na kraju dopisa Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja iz aprila 2022. godine.

Prekršili Zakon i ugovor sa ministarstvom

Nakon što je dr Goran Stamenković, pomoćnik tadašnejg ministra zdravlja potpisao ovaj dokument, PIO Fond je zajedno sa “Extra Care Group”, prekršio Zakon, ali i sve navode iz mišljenja resornog ministarstva, prodajom i dostavom lekova penzionerima na kućnu adresu.

U prijavi koju je Komora dostavila Inspekciji Ministarstva zdravlja, a na račun pravnog lica “Extra Care Group d.o.o.”, piše da ova firma elektronskim putem prodaje lekove i poštom ih dostavljaju na kućnu adresu.

Foto: Ministarstvo zdravlja

“Komora je na sajtu apoteka.rs pravnog lica ‘Extra Care Group’, videla reklamu u kojoj se nudi kupovina lekova i farmaceutskih proizvoda elektronski preko aplikacije, uz dostavu poštom. Na sajtu stoji da imaju podršku Ministarstva zdravlja, iako je zakonom zabranjen promet lekova na ovakav način”, piše u prijavi.

Pročitajte još:

Dve nedelje kasnije, 4. januara ove godine, Inspekcija Ministarstva uputila je Komori odgovor, a sajt apoteka.rs je od tada u blokadi.

Naime, nakon što su obrazložili svoju “podršku” radu Platforme apoteka .rs, samo u domenu rezervacija lekova, najavili su da će Inspekcija za lekove i medicinska sredstva, zbog kršenja Zakona, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti.

Foto: Ministarstvo zdravlja

“Uključujući i mere zabrane i pokretanja postupka za privredni prestup protiv svih pravnih lica koja vrše promet i dostavu lekova i medicinskih sredstava u suprotnosti sa Zakonom”, stoji u odgovoru dr Gorana Stamenkovića, koji je pre gotovo dve godine potpisao i ugovor sa pomenutom Platformom.

Foto: Ministarstvo zdravljaSMS poruke penzionerima

Do saznanja o nezakonitim radnjama PIO Fonda i firme “Extra Care Group d.o.o.”, došli smo uvidom u dopis Komore, ali i SMS poruke, koje su nam dostavili penzioneri, koji su se obratili našoj redakciji. Poruke su sledeće sadržine:

“Poštovani, Extra Care Group Vam omogućuje realizaciju recepata i besplatnu dostavu na kućnu adresu, svih lekova naručenih preko aplikacije apoteka.rs. Vaš Fond PIO”.

Foto: Privatna arhiva

Nakon reakcije Inspekcije Ministarstva zdravlja, na sajtu apoteka.rs, ostao je samo kratak, ali nepotpun opis njihovog poslovanja, u kojem se takođe navode detalji, koji su u suprotnosti sa Zakonom:

“Topla preporuka za hladne zimske dane – apoteka.rs, aplikacija putem koje možete pronaći i rezervisati farmaceutske proizvode brzo i jednostavno iz udobnosti svog doma! Putem aplikacije apoteka.rs omogućeno je organizovati pomoć oko preuzimanja rezervacija, za sve korisnike koji nisu u mogućnosti da to urade sami. Aplikacija pruža podršku u preuzimanju terapije iz apoteke direktno do vrata korisnika, bez potrebe za odlaskom u apoteku!

Foto: Promo

Očuvanje zdravlja starijih je zajednički zadatak svih nas, zato korisnici penzionerskih kartica mogu računati na pružanje podrške pri preuzimanju potpuno besplatno. Preuzmite aplikaciju i obezbedite pomoć iz apoteke brzo, sigurno i bezbedno, direktno do vrata Vašeg doma.”

Na naša pitanja o poslovanju sajta apoteka.rs i prometu lekova koji su vršili u saradnji sa PIO Fondom, iz privrednog društva Extra Care Group d.o.o, za Nova.rs kažu da se oni bave isključivo pretragom i rezervacijom lekova.

„Naš proizvod, aplikacija apoteka.rs omogućava kontakt između apotekarskih ustanova i korisnika omogućavajući im da rezervišu proizvod koji im treba i tako skrate vreme potrebno za ovu aktivnost. Po principu ‘pretraži – rezerviši – preuzmi’, aplikacija apoteka.rs dostupna je 24/7, a pretraga funkcioniše po principu geolokacije. Izlistavaju se apoteke sa dostupnim proizvodima po principu od najbliže ka najudaljenijoj. Preko aplikacije ni u jednom trenutku ne dolazi do prometa lekova, već isključivo do pretrage i rezervacije istih. Ističemo da aplikacija apoteka.rs nema nikakve veze sa samim lekovima i medicinskim sredstvima, njihovim prometom i distribucijom, takođe ne vršimo transfer novca prilikom kupoprodaje leka, niti uzimamo bilo kakvu proviziju vezanu za kupoprodaju ili izdavanje leka, niti lekove dostavljamo na kućnu adresu“, kažu u ovoj kompaniji.

vitamini

Takođe, naglašavaju da je PIO Fond prepoznao interes svojih korisnika u korišćenju njihove aplikacije.

„Posebno imajući u vidu najstarije, slabo pokretne i teško bolesne, kojima je otežan pristup propisanim terapijama i lekovima, ali o tome je ipak najbolje da tražite izjavu od predstavnika Republičkog Fonda za Penziono i Invalidsko Osiguranje. S obzirom na to da smo programerska firma, mi smo za račun naših korisnika od strane Ministarstva zdravlja dobili mišljenje broj 515-04-01454/2022-22 od 6. aprila 2022. godine, iz kojeg proizilazi da je aplikacija u svemu saglasna sa pozitivnim propisima i nije u suprotnosti sa Zakonom o Lekovima i Medicinskim sredstvima“, tvrde u „Extra Care Group d.o.o.“.

Na naša pitanja o prometu lekova i medicinskih sredstava, kojim su prekršili Zakon, iz PIO Fonda nismo dobili odgovore do objavljivanja ovog teksta. Odgovore nismo dobili ni iz Ministarstva zdravlja, po pitanju sankcionisanja ove kompanije, ali i odgovornih u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izvor: Nova S

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.