Otvoren konkurs za vojne pilote

Izvor: JužneVesti.com, 21.Feb.2024, 16:14

Otvoren konkurs za vojne pilote

Mladi do 27 godina, koji su stekli visoko obrazovanje, mogu se do 31. marta prijaviti na konkurs na vojnostručno osposobljavanje rezervnih oficira roda avijacije i tako postanu vojni piloti aviona, helikoptera ili daljinski pilotiranih vazduhoplova.

Na konkurs se mogu prijaviti svi mladići i devojke, državljani Republike Srbije, koji su diplomirali i stekli visoko obrazovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji (240 ESPB), i koji nisu stariji od 27 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kažu u Ministarstvu odbrane.

Kandidati koji ispune uslove konkursa i prođu proces selekcije, nakon završenog osposobljavanja imaće priliku da odmah zasnuju stalni radni odnos tj. stupe u profesionalnu vojnu službu kao oficiri i da nakon savladavanja predviđene letačke obuke postanu piloti Ratnog vazduhoplovstva i PVO - navodi se.

Kandidati mogu podneti prijave za tri specijalnosti roda avijacije:

Ključni proces selekcije obuhvata medicinsko-zdravstvenu procenu na Vazduhoplovno medicinskom institutu, navodi se, potom padobransku obuku sa dva padobranska skoka i na kraju selektivno letenje na avionu Utva-75.

Kandidati koji savladaju selektivno letenje, započinju vojnostručno osposobljavanje na Vojnoj akademiji, u trajanju od šest meseci, nakon čega se promovišu u prvi oficirski čin. Time stupaju u profesionalnu vojnu službu, u svojstvu oficira avijacije. Zatim se raspoređuju se u letačke jedinice i savladavanjem letačke obuke predviđene planom i programom na avionu Lasta, stiču zvanje pilota Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Vreme koje polaznici kursa provedu na obuci, do stupanja u profesionalnu vojnu službu, takođe će se računati u staž - piše u pozivu.

Prijave se mogu podneti u centrima Ministarstva odbrane, šalterima Pošte ili na portalu eUprave, a sve dodatne informacije o uslovima i načinu konkurisanja mogu se dobiti u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i PVO u Zemunu (Glavna br.1) ili na brojeve telefona 011/3074-008 i 011/3074-027.

Konkurs je otvoren do 31. marta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.