Otvaranje izložbe Vinčanska žena-mit, boginja, majka u prokupačkom Muzeju uz praistorijsku hranu i odeću

Izvor: JužneVesti.com, 20.Sep.2021, 10:54

Otvaranje izložbe "Vinčanska žena-mit, boginja, majka" u prokupačkom Muzeju uz praistorijsku hranu i odeću

Postavka neolitskih figura, kultnih predmeta i ostalog pratećeg arheološkog materijala od večeras će biti izložena u prokupačkom muzeju, a na samom otvaranju izložbe "Vinčanska žena-mit, boginja, majka", večeras od 18 sati, biće priređena revija praistorijske odeće i degustacija praistorijske hrane.

Cilj izložbe je, kažu organizatori, jeste da se posetioci upoznaju sa društvenim, privrednim, kultnim, estetskim obeležjima i težnjama neolitske populacije na prostoru >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << severnih oblasti centralnog Balkana.

Ističu da se realizacija projekta "Vinčanska žena-mit, boginja, majka" ogleda u saradnji četiri institucije, dva regionalna muzeja niškog i prokupačkog, kao i Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu i Kulturnog centra u Aleksincu koji u okviru svoje delanosti ima i arheološku zbirku.

Ta energija usmerena ka stvaranju praktičnih i korisnih predmeta kanališe se do neverovatnog umetničkog izražavanja kroz figuralnu plastiku kojom se iskazuje, ne samo umetnička snaga već i spoznaja sopstvenog bića, nedokučiva tajna postanja kao i duboki religiozni odnos prema prirodi, nepoznatom i svemu što je okruživalo život i misao neolitskog čoveka, vodiće posetioca korak po korak kroz neolit. Izložba je prilika za upoznavanje sa verovanjima, duhovnim i društvenim životom vinčanskog čoveka, kao i sa lokalnim specifičnostima u stilu i formi izrade neolitskih figura- kažu autori izložbe.

U toku trajanja izložbe biće održane radionice za decu, osmišljene od autora izložbe i muzejskog edukatora.

Autori izložbe su arheolog Tatjana Trajković Filipović, viši kustos Narodnog muzeja Niš, arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, muzejska savetnica u penziji Muzeja Toplice u Prokuplju, arheolog viši kustos Sanja Crnobrnja Krasić iz Muzeja Toplice u Prokuplju, istoričar Aleksandar Nikezić iz Centra za kulturu Aleksinac i arheolog Petar Milojević iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.