Izvor: JUGpress.com, 11.Nov.2019, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvećen Mali Saborni hram u Nišu

NIŠ

Episkop niški Arsenije služio je u nedelju na praznik Svetog Arsenija Sremca, drugog Arhiepiskopa srpskog, Svetu arhijerejsku Liturgiju i čin Velikog osvećenja Malog Sabornog hrama Sabora Svetih Arhangela u Nišu, koji ove godine obeležava 200 godina postojanja.

            Vladiki niškom Arseniju, sasluživalo je sveštenstvo Eparhije niške, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije „Svetih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Kirila i Metodija” u Nišu.

                       Hor NCPD “Branko” iz Niša uveličao je današnji veliki praznik, pojanjem na Svetoj Liturgiji.

                          Mali Saborni hram je osvećen nakon rekonstrukcije, a povodom obeležavnja 200 godina od njegove izgradnje. Obeležavanje jubileja je počelo 2. novembra kada je u Savetosavskom domu održana promocija Monografije Sabornog hrama u Nišu, autora dr Miše Rakcija.

                         Centralna proslava obeležavanja 200 godina Malog Sabornog hrana biće održana 16. i 17. novembra, Svečanom akademijom u Svetosavskom domu i Svetom arhijerejskom Liturgijom. Potvrđen je dolazak Njegove Svetosti Patrijarha srpskog  Irineja, deset episkopa SPC i sestrinskih crkava, kao i predstavnika Ministarstva kulture.

                             Crkva Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila izgrađena je za vreme vladavine Osmanlijskog carstva 1819. godine. Zbog dobrih odnosa tadašnjeg mitropolita Makarija III sa osmanlijskim zapovednikom grada, Huršid-pašom, dopuštena je izgradnja pravoslavnog hrama 1815.godine. Kako je u to vreme osmanlijski zakon nalagao, crkva je morala da bude delimično ukopana u zemlju, kako ne bi nadvisila neku od džamija u gradu. Smeštena je u porti današnjeg Sabornog hrama, a sve do njegovog osveštanja 1878. godine, ova crkva je bila Saborni hram Niške eparhije.

                             Jednostavnu spoljašnost crkve nadopunjuje raskošni ikonostas sa sedamdeset dve ikone koje spadaju u jedne od najlepših ostvarenja na ovim prostorima sa početka 19. veka. Posebnu pažnju zaslužuju prestone ikone Hristosa i Bogorodice, nastale pre završetka hrama, 1815. godine.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.