Osnaživanje žena južne Srbije kroz klaster starih zanata

Izvor: JUGpress.com, 12.Dec.2017, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnaživanje žena južne Srbije kroz klaster starih zanata

NIŠ

“Talenat je u našoj prirodi” naziv je izložbe koja je organizovana u okviru  završne konferencije projekta ’’Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata’’ u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije koja je danas održana u Nišu.

Na izložbi je svoje proizvode izložilo 11 žena I ono što je karakteristično svaki od prikazanih zanata kroz zanatsko umetničke radove bio je jedinstven. Tako su se na jednom mestu našli tkani, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << heklani, filcovani ,upotrebno modni predmeti, dekupaž upotrebna galanterija, slikane čaše, heklane torbe,umetničke slike, torte od papirnih kutija I … još mnogo toga

“Ovo su žene koje se bave ručnim radovima. Teška je situacija na jugu , pogotovu njima koje se bave ručnim radovima I ono što mi njima možemo da pomognemo I što jeste jedan od ciljeva ovog projekta jeste da se njihovi proizvodi plasiraju za dalju komercijalizaciju”, kaže Danijela draća Živković iz Udruženja poslovnih žena Srbije.

Udruženje poslovnih žena Srbije u okviru projekata “Osnaživanje žena južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata” realizovala je tokom septembra I oktobra 2017. Godine šestodnevne moduke u Nišu na kojima je učestvovalo 40 žena iz urbanih I ruralnih sredina Nišavskog, Jablaničkog, Pirotskog, I Pčinjskog okruga.

Deklaraciju o osnivanju Klastera ženskog preduzetništva , umetničkih I starih zanata južne Srbije potpisalo je 36 žena , učesnica projekta tokom septembra  u Nišu.

Milena Videnović je umetnica I vlasnica umetničke radionice I brenda Meme dizajn. Ona radi iluminaciju na staklu. Njeni proizvodi nalaze se u mnogim zemljama sveta . Na ovoj izložbi izložilila je nekoliko svojih proizvoda koja je slikala kontur pastama bojama I ukrašavala na mnogo načina. Iluminacija – uramljen krst svojom lepotom I autentičnošču izaziva oduševljenje posetilaca , odevni predmeti ukrašeni su  sito štampom I našiveni različitim bisernim ukrasima.

“ Ja se iluminacijom I kombinovanom tehnikom  bavim od 2011. Godine. Završila sam srednju umetničku školu. Uživam u izradi ovoga a prodaju bih najradije prepustila nekom drugom “ rekla je umetnica.

O samom projektu kaže da je veoma dobro organizovati ovakve edukacije, izložbe “

“ Značajno je da možemo da se okupimo na jednom prostoru, da vidimo šra se radi, stvara, a s druge tstrane lepo je da možemo da izložimo svoje radove.”

Na jednom od primećenih štandova su odevni I dekorativni predmeti rađeni ručnim tkanjem na razboju.

“”Čuvam ne samo bakina znanja nego I proizvode koje je baka pravila svojim rukama. I moja ćerka je odrasla uz moj razboj , uz vune I boje, završila fakultet I  sebi otvori radionicu za ručno tkanje, što je mene znenadilo jer je to put kojim se ređe ide. Izložila sam svoje rukotvorine, ono što sam sa svojih deset prstiju uradila. Ovo su predmeti koji se čuvaju I vole”, kaže Biljana Stojanović iz radnje za ručno tkanje Aleta.

“ Osim cilja da doprinesemo unapređenja ekonomskog razvoja I da utičemo na problem nezaposlenosti mladih žens u nerazvijenim područjima, glavni cilj projekta je da usmeren ka stvaranju mogućnosti samozapošljavanja i smaIjenja migracijai ruralnih područjakroz osnaživanje žena u preduzetništvu”, kaže Dejan Vratonjić, CIM savetnik za poslovni razvoj Udruženja poslovnih žena Srbije-

Projekat je sufinansiran od strane Razvojne agencije Srbije i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.