Ornitolozi prstenovali beloglave supove u Bugarskoj, cilj je da se vrate na Staru planinu

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jul.2023, 14:46

Ornitolozi prstenovali beloglave supove u Bugarskoj, cilj je da se vrate na Staru planinu

Nakon što je nedavno na području Stare planine zabeleženo 11 jedinki beloglavog supa, kao i jedan crni strvinar, ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obeležili su GPS transmiterima dva beloglava supa, a sve u okviru aktivnosti zaštite lešinara u Srbiji i njihovog povratka na Staru planinu.

Obeležavanje je učinjeno u Bugarskoj, zbog kako objašnjavaju u DZPPS-u, uslova Ministarstva zaštite životne sredine koje je nemoguće ispuniti, pa su beloglavi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << supovi uhvaćeni i bez ikakvih problema su im postavljeni GPS transmiteri u susednoj Bugarskoj, po mnogo strožim standardima Evopske Unije. Dva beloglava supa prstenovana; foto: Danica Veljković

Ova akcija za mene predstavlja jako vredno iskustvo koje je umnogome unapredilo moje veštine i znanje u radu sa beloglavim supovima i postavljanju telemetriskih odašiljača. Veština postavljanja ovih uređaja je vrlo retka, i biće sve potrebnija, jer ova metoda predstavlja budućnost ornitoloških istraživanja - rekao je Tibor Rekecki, ornitolog i saradnik DZPPS-a.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica kažu da zvuči paradoksalno da je obeležavanje beloglavih supova u Bugarskoj deo aktivnosti njihove zaštite u Srbiji, ali da se praćenjem upoznaju sa njihovim kretanjem i ponašanjem, ali i rade na zaštiti od potencijalnog trovanja.

Trovanja je na Balkanu, nažalost, i dalje jedan od najčešćih razloga stradanja ne samo divljih ptica, već i drugih životinja. To potvrđuje i podatak da je u poslednjih 20 godina na Balkanu od posledica trovanja uginulo više od 2.300 lešinara - kažu iz DZPPS-u.

Ornitolog iz Leskovca Slobodan Marković kaže da su supovi treća ugrožena vrsta koju prate telemetrijom, nakon orla krstaša i stepskih sokolova. Poslednjih 20 godina broj beloglavih supova porastao i ima ih oko 100 jedinki; foto: Danica Veljković

Praćenje orla krstaša i stepskih sokolova je veoma bitno za područje Vojvodine, dok će praćenje beloglavih supova biti veoma bitno za područje Stare planine iznad koje lešinari sve češće lete. Praćenjem njihovog kretanja možemo planirati naredne korake za vraćanje beloglavih supova na Staru planinu gde su nekada gnezdili, ali i za povratak crnog strvinara koji je kao gnezdarica u Srbiji iščezao pre 60-ak godina i viđa se samo u preletu - kaže Marković.

Podsetimo, kako su ornitolozi ocenili, da bi se lešinari zadržali na Staroj planini potrebno je obezbediti povoljnije uslove, veštačke platforme za gnežđenje, formiranje hranilišta manjih kapaciteta, kao i aktivni rad na sprečavanju trovanja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.