Izvor: JUGpress.com, 06.Jul.2023, 09:32

Organizacije civilnog društva i grad zajedno do zdravije životne sredine

NIŠ

Klimatske promene, divlje deponije, kvalitet vazduha, samo su neki problemi iz oblasti životne sredine koji muče građane Niša, ali i čitave Srbije, a da bi ovaj problem bio rešen neohodno je da se ujedine organizacije civilnog društva i Grad Niš. Jedanaest  organizacija civilnog društva i grad, radiće zajedno na rešavanju pomenutih pitanja, zaključak je konferencije koja održana u Nišu u Naučno-tehnološkom parku pod nazivom „Očuvana i unapređenja životna sredina“. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Kako bi projeti iz ove oblasti bili realizovani i tako se došlo do planiranog cilja potrebno je raditi i na podizanju ekološke svesti kod građana, njihovu odgovornost za očuvanje životne sredine, podići nivo upravljanja životne sredine od strane rukovodstva, pokazala je anketa  Zelenog ključa.

                                    Konferencija kojoj su prisustvovali kako predstavnici lokalne zajednice tako i civilnih organizacija samo je pokazala da su civilne organizacije spremne da se uključe u ovaj projekat sa konkretnim predlozima o očuvanju životne sredine.  Oni poručiju  da im je želja da lokalna samouprava uvaži njihove  stručne predloge, mere i rešenja, ali i da same jače deluju kada je u pitanju zaštita životne sredine.

                              „Sve ovo je vezano direktno za javno zdravlje i javni interes građana Niša u pogledu zaštite životne sredine, ekologije, održivog razvoja. Smatramo da su klimatske promene broj jedan u svetu, pa tako i kod nas. To sve više osećamo i na svojoj koži kao pojedinci. Takođe, smatramo da ekspertize 11 organizacija koje su članice mreže Grada Niša za zaštitu životne sredine, ekologije i održivi razvoj, mogu da daju veliki doprinos unapređenju zaštiti životne sredine i gradu“, ističe Olivera Milošević iz Zelenog ključa.

                  Predstavnici civilnog sektora imaju ozbiljnu ulogu u izradi programa za zaštitu životne sredine.

                        „Želimo da radimo po principima otvorene uprave. Inače, Republika Srbija je potpisnik svetskog sporazuma o otvorenoj upravi, tako da je to već neki standard koji je prihvatila Vlada Srbije. Druga stvar je da se dogovorimo koje bi to bile konkretne akcije u 2023.godini i kako ćemo za 2024.napraviti dobar akcioni plan“, kaže Nebojša Rančić, ekspert za javne politike Medija centra.

                                 Grad Niš je u program očuvanja životne sredine trenutno uključen sa dva velika projekta. Jedan od njih je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vredan 90 miliona evra i gradskog preduzeća za preradu otpada, koje će biti locirano kod glavne gradske deponije, a očekuje se da profunkcioniše za dve godine.

                                 „Grad je počeo još sa planom razvoja u kome je jedan važan deo posvećen zaštiti i očuvanju životne sredine. Posvećeno se bavimo onoliko koliko nam budžet dozvoljava, a moram da priznam i da nam Ministarstvo zaštite životne sredine poslednjih godina dosta pomaže u finansiranju nekih aktivnosti kao što su konkurs za zaštitu individualnih ložišta na čvrsto gorivo jer znamo da je rak rana u zimskom periodu vazduh koji udišemo, a koji je jako loš. Tu je i konkurs za energetsku efikasnost. To su projekti koji će trajati i u narednom periodu. Radi se i na ozelenjavnju deponije. Grad se trudi da u najkraćem roku rešava ove probleme u saradnji sa civilnim sektorom koji je ovde od izuzetnog značaja, mada smo od konačnog rešenja još uvek daleko“, ističe gradski većnik Vladislav Marjanović.  (kraj) VP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.