Izvor: JUGpress.com, 17.Jan.2021, 23:00

Opština Bosilegrad podržava svoje mlade koliko može

BOSILEGRAD

U Bosilegradu je 2020. godini 41 mlada osoba bila angažovana kao  pripravnik-volonter i po osnovu stručnog usavršavanja.

Za ove namane je izdvojeno  656.000 dinara mesečno.

Svaki mladi čovek, koji je bio na stručnoj praksi dobijao je po 16.000 dinara mesečno

Lokalna samouprava na ovaj način pokušava da pomogne svojim mladim sugradjanima.

Mladi uglavnom napuštaju Bosilegrad posle završene srednje škole i

odlaze >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u pravcu Sofije, Vranja, Niša, Beograda. Najveći broj mladih se

odlučuje da studije započne na nekom od univerziteta u Bugarskoj. Više je razloga za to i skoro svi su ekonomski. Bugarska im je blizu, tu, odmah iza brda, smeštaj je jeftiniji  pa su onda i troškovi manji.Opština Bosilegrad se trudi da pomogne svojim mladim

sugrađanima koliko je u mogućnosti .

Mnogi od njih bi se nakon studija vratili u svoje rodno mesto ali ne mali broj nastavlja da živi u nekom od bugarsklih gradova gde su i studirali.Mladi iz Bosilegrada lako upisuju fakultete u Sofiji, Plovdivu, Varni, Velikom Trnovu i Blagoevgradu.

Opština Bosilegrad za sve svršene studente, bez obzira na to gde studiraju, obezbeđuje mogućnost za obavljanje pripravničkog staža i polaganje državnog ispita.

Predsednik opštine Vladimir Zaharijev kaže da je to jedan od načina da se migracije smanje i da se mladi stručnjaci zadrže u svom rodnom gradu.

Najbolji polažu državni ispit a opština se trudi da nadje mogućnost da ih zaposli.

Opština Bosilegrad izdavaj i za učeničke stipendije.

Tako je za učenike prve godine Gimnazije izdvajano po 3.000 dinara mesečno deset meseci za svakog ucenika. U 2020. godini ukupno se finansira na ovaj način 50 učenika.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.