Izvor: JUGpress.com, 21.Jan.2020, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno ali bez panike sa korona virusom

NIŠ

 Poslednjeg dana 2019. godine zdravstvene vlasti NR Kine su izvestile SZO o pojavi više slučajeva respiratornih infekcija kod osoba u gradu Vuhan na istoku zemlje. Do 12. januara registrovana je ukupno 41 obolela osoba, od kojih je sedam teškom formom bolesti. Zabeležen je i jedan smrtni ishod kod osobe sa više teških hroničnih bolesti. Pored toga, Tajlandske zdravstvene vlasti su prijavile jedan slučaj oboljenja 8.1.2020. godine kod osobe koja je doputovala iz grada Vuhan. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Laboratorijskim analizama je utvrđeno da radi o korana virusu.

                 O tome kolika je opasnost da ovaj virus dospe i do nas, kako se zaštiti i da li ima mesta panici, govori profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

                 “Na osnovu iskustva koje imam kao i moje kolege koje se bave zaraznim bolestima, epidemijama i pandemijama, ovo nije iznenađenje. Ipak, dobro je znati  na vreme šta se dešava  na planeti, šta može da nam se približi i da nas ugrozi. Korona virus nije nepoznat i u ovm slučaju, kao i u slučaju koji je zabeležen pre nekoliko godina, je virus koji kod nekih ljudi daje teži oblik obolenja, to je ređe, a češće se manifestuje kao nešto što liči na prehladu. Sve zavisi i od imunog sistema neke osobe”, kaže dr Branislav Tiodiorović.

                 U prvom slučaju pre nekoliko godina uočeno je, kaže dr Branislav Tiodorović,  da se među ljudima  korona virus teže prenosi.

                 “Da bi se virus preneo sa čoveka na čoveka potreban je dugotrajniji kontakt, mora to da bude prisniji kontakt, rukovanje, a uz sve to mora da se slože i druge stvari kao što je pad imuniteta, nedodržavanje higijene i slično”, dodaje  Tiodorović.

                   Tiodorović dodaje da je opasnost u tome, na to su upozorili i sami Kinezi, a ne samo Svetska zdravstvena organizacija , da se približava Kineska nova godina.

                    “U to vreme Kinezi mnogo putuju po Aziji, Africi i Evropi. Postavlja se pitanje da li to predstavlja opasnost. To ne prdstavlja opasnost, ali je potrebno da se situacija prati. Amerikanci su na nekim aerodromima već postavili senzore  za merenje temperature kod osoba i oni pokazuju da li neko ima temperturu višu od 37 ili 38. Takvi putnici se pregledaju i beleži se gde je bio i odakle dolazi, ali to za sada nije potrebno jer nema razloga za takvo ponašanje ili paniku”, kaže Tiodorović.

                   On naglašava da je potrebno biti oprezan, ali da nema mesta panici, Svetska zdravstvena organizacija  ima  razrađen sistem ponašanja i rada i efikasna  je u pružanju pomoći zemljama kojima je to potrebno.

                    “Kinezima to nije  neophodno jer oni imaju  veliko iskustvo sa epidemijama i to su pokazali kada se pojavi “sars” kod njih. To je jedan težak oblik respiratorne infekacije koja je smrtonosna i oni su uspeli da ga zaustave. Mnogi stručnjaci kažu da se to dogodilo negde drugde teško da bi bilo zaustavljeno na tako efikasan način. Dakle, oni imaju organizovan sistem, organizovana  zdarvstvena služba i očekujem da će oni to zaustave u svojim granicama”, ističe Tiodrović.

                    Klinički se bolest manifestuje povišenom temperaturom i malaksalošću, otežanim disanjem kod dela obolelih, i radiološkim znacima virusne upale pluća.

              Preventivne mere su usmerene prema opštim merama prevencije za sve respiratorne infekcije. Preporučuje se izbegavanje boravka u prostorijama gde boravi veći broj ljudi, izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije;

redovna higijena ruku, putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Oprezno ali bez panike sa korona virusom

Izvor: JUGpress.com, 21.Jan.2020

NIŠ..Poslednjeg dana 2019. godine zdravstvene vlasti NR Kine su izvestile SZO o pojavi više slučajeva respiratornih infekcija kod osoba u gradu Vuhan na istoku zemlje. Do 12. januara registrovana je ukupno 41 obolela osoba, od kojih je sedam teškom formom bolesti. Zabeležen je i jedan smrtni ishod...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.