Izvor: JUGpress.com, 19.Mar.2019, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija napustila sednicu Skupštine grada Niša

NIŠ

Niška opozicija, odbornici Demokratske stranke, “Dosta je bilo”, Grupe “Niš, moj grad”, “Niške inicijative”, i “Iskreno za Niš” napustili su današnju sednicu Skupštine grada .

Razlog za napuštanje  je, kako navode, to što nisu u dnevni red uvrštene tačke koje su predložili za današnju  sednicu,  ali i zbog dosadašnjeg stava skupštinske većine prema zahtevima i predlozima opozicije.

Kako kažu,   predstavnici vlasti oglušuju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se o zahteve opozicionih stranaka da na sednicama gradskog parlamenta razmatraju važne teme,  ignorišu ih, što je dovelo i do protesta na ulicama koji traju više od dva meseca.

Njihov stav je da, ubuduće, sve dok traju protesti, neće učestvovati u radu gradske Skupštine.

„ Odbornici Demokratske stranke i odbornici opozicije  bojkotuju današnje zasedanje sednice Skupštine Grada zato što i lokalna  i republička vlast u potpunosti ignoriše zahteve nezadovoljnih građana Niša koji se već nekoliko meseci okupljaju na trgu u Nišu i u preko 90 gradova i opština u Srbiji. Zahtevi građana su zasnovani na realnim problemima na koje upozoravamo više od godinu dana” rekao je Miodrag Stanković, odbornik Demokratske stranke.

On je pritom naveo kao primer odbijanje “ poklanjanja” niškog Aerodroma, predloga da se raspravlja o smanjenju neopravdano uvećanih računa za grejanje, o rasvetljavanju svih slučajeva paljenja automobila u Nišu, o zahtevu za vraćanje Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore Nišu, o obezbeđenju svih pružnih prelaza ispravnim rampama adekvatnom svetlosnom  signalizacijom, o formiranju regionalnog javnog informativnog servisa u Nišu.

“ Vidite šta rade sa školama koje postoje po 120, 140 godina. Škole se gase. Ništa im nije sveto. Sve dok se na ovaj način ponaša vlast mi nećemo učestvovati u lokalnom parlamentu” , dodao je  Miodrag Stanković i rekao da sve dok vlast ignoriše zahteve građana oni će bojkotovati jer “ smatramo da ovaj narod  protestvuje i traži da se razgovara o važnim temama i o njima mora da otvorimo debatu”.

Branislav Jovanović, ispred poslaničke grupe „Niš moj grad“, imao je mnogo zamerki na rad ovdašnje vlasti. “Mi o vrlo konkretnim životnim pitanjima hoćemo da raspravljamo. Mi smo u materijalu stavili da par stotina puta vlast u Nišu ima veću imovinu i bogatiji su nego što smo mi ovde iz opozicije, koji smo kontrolisani hiljadu puta. Vlasnici su fabrika , društvanih firmi , televizija, likala, poslovnog, stambenog prostora. Vidite im samo vozni park. Strah da uhvati čoveka od voznog parka. Vozila od po 50.000 evra. Odakle”?

Komentarišući dnevnice koje će dobiti za prisustvovanje današnjoj sednici Skupštine Jovanović je rekao “Mi smo se za svog života naradili i često radili duboko u noć i nikad nismo tražili nikakve beneficije. Dnevnice ćemo pokloniti ili ćemo kupiti čokolade da se osveže ovde u toku dana“, poručio je Jovanović.

Srđan Nonić naveo je da je odbornička grupa „Niška inicijativa“ napustila Skupštinu grada” zbog nedozvoljavanja proširenja dnevnog reda “..

„Navodno nismo umeli da sročimo proširenje dnevnog reda, što je potpuna glupost a to je zato što samo SNS može da traži proširenje dnevnog reda, a niko drugi ne može to da sroči”

On je kazao da “Od početka saziva Skupština , što je opšte ruganje demokratiji , ni jedan korektivni faktor opozicije nije uslišen. “ Ni jedno proširenje dnevnog reda niti bilo koja inicijativa koju smo podneli”,  rekao je Nonić i dodao da je medijska situacija u Nišu “katastrofalna”.

“Kao što je u Srbiji katastrofalna, tako je i u Nišu. Za poslednjih godinu ipo dana, niko od nas nije pozvan ni u jednu emisiju, ni u jednu debatu za bilo koju bitnu temu za građane Niša.

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković rekao je da predlozi  koje je podnela opozicija nisu podneti u skladu sa procedurom te stoga ne mogu ući u dnevni red.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ocenio je da je napuštanje sednice od strane opozicije nalog koji su dobili direktno iz Beograda od strane Đilasa, Jeremića i Obradovića.

„Ovo vidim kao scenario koji je osmišljen u Savezu za Srbiju i nalogu koji im je došao iz Beograda da danas ne raspravljamo o problemima građana ,  mreži škola , o pitanjima koja su na dnevnom redu, nego je na sceni nalog da napuste Skupštinu. Priča o interesima građana danas je pala u vodu tako što su poslušali nalog onih koji su sa kapuljačama, motornim testerama , koji su lomili i upadali u državnu televiziju, opkoljavali predsedništvo i slali ružnu sliku o našoj zemlji u svet. Time su ugožavali dostignuti nivo reformi, investicija i time ugrožavaju nove investicije , nove fabrike, radna mesta , sve zarad poštovanja naloga Đilasa, Jeremića Obradovića” rekao je gradonačelnik Bulatović.

Gradonačelnik see osvrnuo i na tvrdnje opozicije da se ni jedna njihova inicijativa i predlog  nisu našli na dnevnom redu.

„Tačke za proširenje dnevnog reda nisu usvojene, zato što što nisu tehnički bile urađene kako treba. Dato im je vreme da to isprave, što nisu uradili, jer je to bio scenario, koji je trebalo danas da se odigra“, rekao je Bulatović, koji je dodao da su amadmani prihvaćeni.

“ Amadmani su prihvaćeni i o njima smo trebali danas da raspravljamo, ali očigledno da je to izostalo”, zaključio je gradonačelnik Niša.

Nakon napuštanja sednice Skupštine od strane opozicije, sem odbornice Zavetnika Jelene Đorđević, sednica Skupštine Ggrada Niša je nastavljena po dnevnom redu koji je predviđen.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Niška opozicija bojkotovala rad gradske Skupštine

Izvor: Blic, 19.Mar.2019

Predstavnici  opozicije u Nišu  napustili su danas sednicu Skupštine, iz razloga što se na dnevnom redu nisu našli zahtevi građana koji se  svakog petka okupljaju u centru grada kako bi izrazili nezadovoljstvo. Miodrag Stanković, šef odborničke grupe Demokratske stranke kaže da je opozicija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.