Izvor: JužneVesti.com, 14.Avg.2020, 09:40

Opet odloženo otvaranje arheološkog nalazišta Medijana zbog problema sa tenderom

Opet odloženo otvaranje arheološkog nalazišta Medijana zbog problema sa tenderom

Rekonstrukcija zgrade muzeja na Arheološkom lokalitetu Medijana, koja je preduslov da se nalazište konačno otvori za posetioce i turiste, još nije ni počela. U januaru niko nije bio zainteresovan za taj posao, a nedavno je grupa ponuđača koja nije izabrana osporila tender, kažu u KLERP-u, te je on delimično poništen i komisija ponovo razmatra ponude.

Arheološki lokalitet Medijana trebalo je da konačno otvori vrata turistima prošle godine. Ipak, upitno je da li će i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ove početi da radi, jer poslednja faza obnove pred otvaranje, koja podrazumeva rekonstrukciju zgrade Muzeja, još nije ni počela.

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte kažu da početak radova kasni iz nekoliko razloga.

Prva javna nabavka, raspisana u januaru, kojom se birao izvođač koji će renovirati zgradu je propala, jer nije bilo zainteresovanih.

Takođe, ubrzo je nastupilo vanredno stanje koje je sprečavalo Naručioca da ponovo raspiše javni poziv za predmetnu nabavku - dodaju.

Treći razlog je to što je nakon drugog tendera, koji je bio uspešan i odabran je izvođač radova, kažu u KLERP-u, grupa ponuđača koja nije dobila posao podnela Zahtev za zaštitu prava.

Njihov zahtev je usvojen - osporili su odluku o dodeli ugovora, delimično i tender, a sada se ponovo odlučuje o ponudama ispočetka.

Imajući u vidu navode iz Zahteva za zaštitu prava, koji su se odnosili na pitanja važenja licence i prihvatljivosti reference izabranog ponuđača, Naručilac je zatražio mišljenja nadležnih ministarstava (Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva kulture i informisanja). Po dobijanju mišljenja nadležnih ministarstava, Naručilac je doneo rešenje kojim usvaja Zahtev za zaštitu prava kao osnovan u celosti i kojim delimično poništava postupak javne nabavke, u delu stručne ocene ponuda i donošenja Odluke o dodeli ugovora - objašnjavaju.

Naložili su komisiji da u razumnom roku i uzimajući u obzir mišljenja ministarstava ponovo stručno ocene obe ponude i predlože najpovoljnijeg ponuđača.

Tek nakon toga će opet birati između dve grupe ponuđača i odlučiti sa kim će sklopiti ugovor o rekonstrukciji zgrade.

Po postavljanju nove Odluke o dodeli ugovora na Portal javnih nabavki, počinje da teče novi rok za podnošenje Zahteva za zaštitu prava. Ukoliko u roku od 10 dana po postavljanju nove Odluke o dodeli ugovora ne bude uložen novi Zahtev za zaštitu prava, pristupiće se zaključenju ugovora sa izabranim ponuđačem - dodaju.

Ukoliko se ponovo neko žali Komisiji za zaštitu prava, ona ima rok od 20 dana da donese odluku.

Zbog ovih problema sa tenderom još se ne zna kada će rekonstrukcija zgrade početi, a od toga zavisi i kada će vrata lokaliteta Medijana konačno biti otvorena za posetioce.

Podsetimo, kompletna obnova nalazišta i turistička prezentacija najavljeni su još avgusta 2018. godine, a tada je rok da se posao završi bio 6 meseci.

Nastavak na JužneVesti.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.