Izvor: JUGpress.com, 11.Maj.2023, 18:13

Omladina Gornje Toponice pokreće amatersko pozorište

NIŠ

Amatersko pozorište u selu Gornja Toponica koje se nalazi na teritoriji Gradske opštine Crveni krst nekada je, devedesetih godina, bilo poznato i van atara ovog sela. Pripremali su predstave, izvodili ih u Gornjoj Toponici ali i širom Srbije. Ne retko su se sa tih putovanja vraćali sa nagradama ponosni onim što su pokazali. A onda su ostali bez Doma kulture, isključena im je struja, pozorišni kostimi su spakovani u kutije i sve je prepušteno zaboravu. Da ne mora da bude tako >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << odlučila je neformalna grupa građana Omladina Gornje Toponice koja je se javila na konkurs Lokalne fondacije sa idejom da se obnovi rad pozorišta. Za to su kao podršku od Lokalne fondacije Niš dobili  143 000 dinara, ali očekuju da će i mnogi drugi da im priteknu u pomoć. Na ovaj način Omladina Gornje Toponice se uključila u očuvanje i razvoj zajednice kojoj pripada sa osnovnim ciljem da mlade zadrže na selu.

          „Žitelji Gornje Toponice su jako bili ponosni na Amatersko pozorište koje je radilo u selu a sada su voljni i da nama mladima pomognu da se njegov rad obnovi. Sa druge strane mladi su zainteresovani da postanu njegovi članovi. Nakon  novčane pomoći koju smo dobili sada nam je prevashodni zadatak da se okupimo i da do kraja godine pripremimo jednu predstavu i pokažemo kako pozorište funkcioniše“, kaže Marko Ignjatović.

        Dodaje da su pripreme već počele, otvorene su kutije sa kostimama koji se pregledaju i popravljaju kako bi bili spremni da se glumci-amateri pojave u njima na pozorišnim daskama. Preostaje još samo da oluče koju će pozorišnu predstavu igrati pa da probe počnu.

        Obnova amaterskog pozirišta samo je jedna u nizu akcija kojima se Omladina Gornje Toponice uključuje u život lokalne zajednice.

        „Mnogo toga je do sada urađeno na našu inicijativu.Zahvaljujući Gradskoj opštini Crveni Krst koja je bila posrednik između nas i Grada Niša Dom kulture je dobio struju. Drago na je zbog toga jer to znači da nismo prepušteni sami sebi i da, ako se mi uključimo, šira zajednica želi i može da bam pomogne. Uz pmoć grada i opštine Crveni Krst  obnovili smo sportsko igralište koje koriste mališani svakodnevno, pravimo novi park u kome smo napravili i letnjikovac a koji je oplemenjen velikim brojem stabala i zelenilom“, kaže Marko Ignjatović.

        Zahvaljujući svemu tome Gornja Toponica je oživela na nov način.

         „Omladina sela se aktivirala, svako pomaže na svoj način. Oživaljavanje Doma kulture nam puno znači. Obzirom da preko zime, nemamo druge prostorije za korišćenje, koristimo Dom kulture za druženje i razonodu. Nabavili smo sto za stoni tenis, tu su i druge društvene igre, imamo puno novih ideja kako da oplemenimo i život mladih u selu učinimo što kvalitetnijim, a oživaljavanje amaterskog pozorišta je samo jedna od tih ideja“, kaže Marko Ignjatović i njavljuje i teretanu na otvorenom. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.