Ombudsman o femicidu u Pirotu: Netačno procenjen rizik od ponavljanja nasilja

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jul.2023, 16:48

Ombudsman o femicidu u Pirotu: Netačno procenjen rizik od ponavljanja nasilja

Prilikom postupka kontrole rada nadležnih organa u slučaju ubistva žene u partnerskom nasilju u Pirotu, Zaštitnik građana je utvrdio da je Grupa za koordinaciju i saradnju netačno procenila rizik od ponavljanja nasilja.

Ombudsman Zoran Pašalić nakon femicida u centru Pirota pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave Pirot i Centra za socijalni rad u tom gradu, a skoro tri i po meseca kasnije, u saopštenju kaže da je utvrđeno nedosledno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << postupanje po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

Pašalić je rekao da je postupak okončan preporukama za unapređenje rada i da je izveštaj sa preporukama, iako nema ovlašćenja da kontroliše rad pravosudnih organa, dostavljen Vrhovnom javnom tužilaštvu kako bi razmotrilo mogućnosti za unapređenje rada grupa za koordinaciju i saradnju koje su osnovane pri osnovnim javnim tužilaštvima.

Zaštitnik građana u preporukama za otklanjanje nedostataka traži da nadležni organi obezbede da se na sastancima grupa za koordinaciju i saradnju razmatraju svi slučajevi u kojima je prijavljeno nasilje u porodici ili neposredna opasnost od njega, uključujući i slučajeve nasilja u porodici u krivičnim postupcima za različita krivična dela, kao i da Grupa za koordinaciju i saradnju Grada Pirota obezbedi da svi slučajevi u kojima je prijavljeno nasilje u porodici ili neposredna opasnost od njega budu razmatrani ne samo kao novoprijavljeni već i kao tekući - stoji u saopštenju.

Zaštitnik građana je utvrdio da je Grupa za koordinaciju i saradnju netačno procenila rizik od ponavljanja nasilja, a iz Osnovnog suda u Pirotu ranije su saopštili da je osumnjičeni muškarac već bio osuđen za proganjanje, da je novčano kažnjen i da je novi pretres zbog istih optužbi zbog kojih je ranije osuđen, bio zakazan za 17. mart.

Ponovo apelujem na sve žene koje trpe porodično i svako drugo nasilje da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju. Apelujem i na sve građane Srbije da pokažu solidarnost i da ne okreću glavu već da prijave ukoliko imaju saznanja o nasilju u nečijoj porodici, komšiluku ili među rođacima. Od svih nadležnih organa na koje se odnosi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici očekujem da se strogo pridržavaju svakog slova u tom aktu - rekao je Pašalić.

Takođe, ombudsman insistira i da Grupa za koordinaciju i saradnju Grada Pirota obezbedi da svi članovi te grupe ostvaruju kontinuiranu multisektorsku saradnju i razmenu informacija.

Podsetimo, zbog tog ubistva održan je i protest u Pirotu, a Autonomni ženski centar tražio je od Narodne skupštine da organizuje javno slušanje i da svim nadležnim institucijama postavi pitanja u vezi sa tim slučajem ubistva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.