Izvor: JUGpress.com, 13.Nov.2019, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrugli sto o radnom zakonodavstvu

BEOGRAD

UGS NEZAVISNOST, uz podršku Fondacije Friedrich Ebert, danas je organizovao okrugli sto na temu „Radno zakonodavstvo – stanje i perspektive”.

U Republici Srbiji se, već duži vremenski period, radi na sistematskoj promeni radnog zakonodavsta, što vodi potpunom urušavanju sistemskog karaktera Zakona o radu, rečeno je danas.

UGS NEZAVISNOST su, prilikom razmatranja predloga Akcionog plana za Poglavlje 19, izneli primedbe – sa ciljem da se zaustavi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << donošenja zakona iz oblasti radnog i socijalnog zakonodavstva pre nego što se donese novi Zakon o radu.

Stalno prisutan pritisak međunarodnih finansijskih organizacija i udruženja stranih investitora da se često menjaju ova zakonska rešenja, posebno u cilju stvaranja što povoljnijih uslova za ulaganja, pojačava odgovornost sindikata da, kao odgovoran i kompetentan socijalni partner, ne dozvoli da te promene idu na štetu zaposlenih i da se usvajaju bez znanja, konsultacija i aktivnog učešća relevantnih predstavnika zaposlenih, kao što se događalo prilikom svake od mnogobrojnih izmena i dopuna zakona iz oblasti radnog i socijalnog zakonodavstva.

Budući da je Akcionim planom za Poglavlje 19 i Planom Vlade Republike o Srbije predvideno donošenje novog Zakona o radu najkasnije do 2021. godine, neophodno je da socijalni partneri sa predstavnicima resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i

socijalna pitanja najpre sačine anlizu primene važećeg Zakona o radu, sa ciljem sagledavanja uočenih problema i nedostataka u njegovoj primeni.

Na skupu je predstavljena studija pod nazivom „Indikatori dostojanstvenog rada u Srbiji” o kojoj su govorili autori Sarita Bradaš i Mario Reljanović.

Okrugli sto je ispred FESa otvorio Bojan Lađevac a uvodnu reč je dao Zoran Stojiljković.

U uvodnom delu govorili su i Goran Vuković iz SSSS i Miloš Janković, v.d. pomoćnik ministra za rad, Sektor za rad i zapošljavanje.

O planiranim izmenama radnog zakonodavstva govorila je Snežana Bogdanović, šefica odseka za normativne i studijsko-analitičke poslove u oblasti rada u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

O stavovima UGS Nezavisnost u vezi reformi radnog zakonodavstva govorile su Slađana Kiković i Dragica Mišljenović iz naše pravne službe.

Posle diskusije predstavljena je publikacija “Indikatori dostojanstvenog rada u Srbiji”.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.