Okrugli sto o eksploataciji šuma Stare planine u Dimitrovgradu

Izvor: JužneVesti.com, 13.Nov.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrugli sto o eksploataciji šuma Stare planine u Dimitrovgradu

Gazdovanje šuma na Staroj planini, uticaj eksploatacije šuma na lokalne zajednice i šumarstvo u zaštićenim područjima, teme su okruglog stola koji će se 14. novembra održati u Dimitrovgradu.

Veliki požar koji je zahvatio bugarsku i srpsku stranu Stare planine, a koji je pretio da uništi neke od najlepših šumskih predela ove planine otvorio je pitanje ophođenja ljudi, ali i državnih institucija prema šumama u ovom zaštićenom području.

Odgovore na pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pokušaće da daju stručnjaci na okruglom stolu "Gazdovanje i obim eksploatacije šuma" na Staroj planini koji će se održati u sali Sportsko-turističkog centra Caribrod

Kako se gazduje šumama na Staroj planini? Kakav je ekonomski, a kakav ekološki interes? Kako obezbediti sanaciju i održavanje putne infrastrukture oštećene usled transporta drvne mase sa planine, deo je pitanja na koja ćemo tražiti odgovor - kažu organizatori.

Učesnici diskusije biće upravnik Parka prirode Stara planina Darko Đorđević koji će govoriti o trenutnom stanju šuma na Staroj planini, Goran Sekulić, saradnik za javnu politiku i Svetskom fondu za prirodu (WWF), govoriće o odnosu zaštićenih područja i šumarstva, a aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Panić pričaće o klimatskim promenama, eroziji i pošumljavanju na području Stare planine.

O uticaju eksplotacije šuma na lokalne zajednice na okruglom stolu govoriće i predstavnik Opštine Dimitrovgrad koji će predstaviti primer sela Senokos.

Početak diskusije je od 12:30, a organizator okruglog stola je portal Far.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.