Oduzete kamere za nadzor u Štrpcu, bezbednost Srba ugrožena, prećutna saglasnost Beograda

Izvor: KMnovine.com, 08.Maj.2023, 23:24

Oduzete kamere za nadzor u Štrpcu, bezbednost Srba ugrožena, prećutna saglasnost Beograda

Oduzete kamere za nadzor u Štrpcu, bezbednost Srba ugrožena, prećutna saglasnost Beograda Služba albanskih separatista na KiM, oduzela je kamere za nadzor u Štrpcu koje su postavljene radi veće bezbednosti Srba.






U šturom saopštenju ilegalne "Agencije za informisanje i privatnost" u paralelnom sistemu separatista, navedeno je da je "nakon izvršenih uviđaja prema planu inspekcijskog nadzora", u koordinaciji sa njihovim službama, >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << uklonjeno više kamera i a su one oduzete jer su "u javni prostor opštine Štrpce postavljene suprotno zakonskim kriterijumima".




Navodno, pošto se "agencija bavi "svim kršenjima" Zakona o zaštiti ličnih podataka ovo je urađeno sa "ciljem da obezbedi privatnost građana u skladu sa svim važećim zakonima i propisima".

Kamere za nadzor u ovoj, ali i drugim sredinama u kojima većinski žive Srbi, postavljene su pre nekoliko godina upravo zbog ugrožene bezbednosti Srba.


Kako to na terenu izgleda, na žalost, mogli smo da vidimo početkom ove godine kada su u opštini Štrpce na Badnji dan upucana dva brata dok su nosila badnjak. Njih je pokušao da ubije pripadnk tzv. "Kosovskih bezbednosnih snaga" a uhvaćen je baš zahvaljujući činjenici da su se na tom mestu nalazile bzbdnosne kamere!











Uprkos tome na ovaj potez separatista ne sam da nije reagovao niko iz režima Aleksandra Vučića, pa čak ni direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, već nije reagovala ni Vučićeva "Srpska lista". A nije bilo tako kada se isto desilo pre manje od godinu dana.


Jula meseca prošle godine specijalne jedinice šiptarske policije ROSU upale su u Štrpce, izvršile raciju i oduzele set kamera kao i server koji je beležio snimano. Predstavnici paralelnih albanskih instiucija na KiM tada su Srbe optužili za "nelegalno praćenje i špijunažu". 








Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM,  je u svom saopštenju tada naveo da je to učinjeno "s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini".

"Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše. S kakvim opravdanjem specijalci Rosu upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu?

Nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju Rosu u ovoj srpskoj sredini"
rečeno je između ostalog u u zvaničnom saopštenju.


Rukovodstvo Opštine Štrpce tada je akciju Kosovske policije okarakterisalo kao još "jedan vid pritiska" na građane ove opštine sa ciljem "zastrašivanja", podsećajući da su kamere ugrađene od strane opštine koja radi i funkcioniše po "kosovskim" odnosno zakona šiptarskih zakonima.


Da je stalni nadzor ulica i kretanja potreban, videli smo ovog Božića kada je pripadnik takozvanih "Kosovskih bezbednosnih snaga", sin člana terorističke UĆK ubijenog tokom rata na KiM, pucao iz službenog pištolja u Stefana i Miloša Stojanovića samo zato što su Srbi koji su nosili badnjak, tada je za malo usmrtio dvojicu od kojih je jedan dečak od 11 godina. Nakon toga usledilo je više napada pa i ubistava u pokušaju od strane Albanaca u kojima su žrtve bili Srbi. Tamo gde kamera ima a kontrolišu ih kosovski Albanci, snimaka nema pa se jednostavno kaže da su krivi sami Srbi.








Reakcija srpskih zvaničnika izostaje ovaj put iako, za razliku od ranijeg perioda, i naročito prošle godine kada nismo imali, ovaj put imamo konkretne najnovije primere zbog čega se mora raditi na povećanoj a ne umanjenoj bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji! Zašto onda sve prolazi ćutke?


Jedino objašnjenje jeste niz dogovora sklopljenih od početka Briselskog dijaloga pa do Ohridskog sporazuma kojima su sve nadležnosti u potpunosti predate u ruke šiptarskim separatistima. Ne samo da su predate nadležnosti već su predati i života Srba na Kosovu i Metohiji i to je jedini razlog zbog koga se niko ne oglašava tim povodom iako odlično možemo već sada da vidimo u kom se pravcu kreće takva politika kosovskih Albanaca prema Srbima.


Na kraju treba dodati i to da se osim ćutanja nadležnih može primetiti i organizovano ćutanje medija, takozvanih "srpskih" a koji to i nisu, već medija koji izveštavaju na srpskom sa Kosova i Metohije. Oni su odavno na platnim spiskovima na kojima su svi oni koji za sitan novac prodaju sudbine i živote kosovskometohijskih Srba i srpske zemlje.





* * *

Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.