Izvor: JUGpress.com, 08.Maj.2023, 19:01

Oduševili publiku koja je pevala sa njima

NIŠ

Mešoviti hor „Učiteljska lira“  još jednim koncertom se predstavio niškoj publici, ovog puta u Sali Simfinijskog orkestra koja je bila prepuna, a publika je svaku izvedenu kompoziciju ovog hora nagradila burnim aplauzom. Prema rečima Rade Lazarević, rukovodilac hora,  ovog puta nije bilo mesta za sve ljubitelje muzike koju ovaj hor neguje i želi da sačuva od zaborava.

                           „Bio je to praznik za dušu i pravi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << doživljaj radosti. Hor na repertoaru ima muziku različitog žanra a izvodimo je na više stranih jezika. U pitanju su izvorne narodne pesme, etno muzika, starogradska muzika, romanse, patriotske pesme ali i operske arije  kao što je Oda radosti, Hor Jevreja iz opere Nabuko Đuzepa Vedija i druge arije“,  kaže Rada Lazarević.

                          Mešoviti hor „Učiteljska lira“ nastupa pod dirigentskom palicom profesora muzike Branislava Pešića i uz muzičku pratnju  Aleksandra Ristića za klavirom kao i Marka Milivojevića, bas gitara.

                           „Koncert je bio vrlo uspešan i imali smo topao prijem kod publika koja nam je tokom  celog koncerta pružala podršku dugim aplauzima. Ne retko se dešavalo da publika na kraju koncerta kada izvodimo poslednju kompoziciju, ovog puta bila je to jedna rompsa pesma, oduševljeno zapeva sa nama a to je za članove hora najveća nagrada i najdraže priznanje koje možemo da dobijemo od publike“, kaže Rada Lazarević.

                          Prema  njenim rečima koncert u Simfonijskom orkestru samo je još jedan dokaz da se radi o horu koji može sve i da se radi o „horu koji pomera granice u muzici“.

                         „Članovi su jako posvećeni horu. Ljubav prema muzici briše kod njih i vreme i umor. Spremni su ponekad i na maratonske probe koje traju po nekoliko sati sve dok dirigent ne bude zadovoljan načinom na koji je kompozicija izvedena. Istovremeno je to hor koji je stalno otvoren za nove članove“, kaže Rada Lazarević.

                         Mešoviti hor „Učiteljska lira“ je već četvrt veka na kulturnoj sceni grada sa preko 480 humanitarnih koncerata i nastupa za  gradska i vojna udruženja. Hor nastupa od Gračanice do Subotice. Hor je nastupa i van Srbije. Do sada su učestvovali na horskim takmičenjima ili su održali celovečernje koncerte u Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Mađarskoj. Poseban akcenat stavljaju na nastupe na Krfu.

                         „Pored nagarda na takmičenjima Hor je nosilac i mnogobrojnih plaketa za doprinos u muzici, a prošle 2022. godine u Subotici smo osvojili prvo mesto na smotri horova Srbije. Ove godine smo bili deo i humanitarne manifestacije za postradale od zemljotresa u Turskoj, a nastupali smo u Skoplju“, ističe Radmila Lazarević.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.