Izvor: JUGpress.com, 06.Feb.2024, 00:26

Održan protest zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije

BEOGRAD

Izvor: Danas/NUNSNUNSIzvor. NUNS

Ispred Apelacionog suda u Beogradu danas je održan protest zbog oslobađajuće presude okrivljenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Novinari i građani su simbolično ispred suda ostavili belu zastavu sa porukom: „Ubili ste pravdu, ali istina živi“.

Izvor: NUNSIzvor: NUNS

Ivana Stevanović iz Slavko Ćuruvija Fondacije navela je da su zanemeli što je deset meseci skrivana odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Apelacionog suda o oslabađajućoj presudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Izvor: NUNS

„Nema više tih reči koje možemo da uputimo sudu i državi. Samo muk neverice, šoka i bola. Zato smo umesto reči doneli belu zastavu koju uručujemo pravosuđu koje se predalo i pokleklo pred silom. Na njoj piše ’Ubili ste pravdu, ali istina živi’. I novinari i građani u ovoj zemlji znaju istinu i od nje nećemo odustati. Ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin. Država koja ne kažnjava ubice nema budućnost“, navela je Ivana Stevanović.

Ona se zahvalila okupljenim građanima i pozvala ih da tišinom u trajanju od 25 minuta pokažu nezadovoljstvo  za svaku godinu za koju je Ćuruvija čekao pravdu.

Prisutni su potom protesta podigli ogledala kako bi pravosuđe pogledalo svoj odraz, nakon ovakve presude.

Izvor: NUNS

Pored novinarskih ekipa, bili su predstavnici Fondacije Slavko Ćuruvija, kao i njegova ćerka Jelena Ćuruvija.

Izvor: NUNS

Tu su i Srđan Milivojević, Dobrica Veselinović, Veran Matić, Vladimir Pajić, Čedomir Stojković, kao i brojni novinari, predstavnici novinarskih udruženja, medijskih asocijacija i sindikata.

Izvor: NUNS

Na protest su pozvali Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Sindikat KUM Nezavisnost, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i dvojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Izvor: Danas, NUNS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.