Izvor: JUGpress.com, 18.Maj.2022, 10:37

Odrzan 16. tradicionalni koncert studenata kamerne muzike

NIS

       Studenti u klasi rededovne  profesorke  Ane Veličković-Igić  na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu održali su 16. tradicionalni koncert kamerne muzike, simboličnog naziva “Ala je lep ovaj svet”. Pred prepunom salom Niškog simfonijskog orkestra predstavilo se sedam kamernih sastava, a na programu su bila dela Suka, Šobera, Blanđinija, Valkira, Šumana, Sen Sansa. Izvedena je i premijeno kompozicija “Dancing partners” za dve flaute, engleskog kompozitora >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << J.V. Barkera.

      „Koncert je ove godine simbolično nazavn „Ala je lep ovaj svet“ jer nam je  nakon dve godine pauze u sviranju pred publikom zaista sve bilo lepo. Hteli smo da povežemo simboliku te pesme Jove Jovanovića Zmaja sa pesmom iznenađenja koju su studenti na kraju koncerta izveli  a koja u bukvalnom prevodu upravo znači to – ala je lep ovaj svet“, kaže Ana Veličković Igić.

     Ona ističe da su studenti u njenoj klasi posle dve godine pauze zbog epidemije korana virusa imali priliku da se ponovo  predstave niškoj publici. Inače, ovo je 18 godina kako se ovaj koncert održava sa pauzom od dve godine.

   „Na koncertu su se predstavili svi studenti od prve do mastera, njih 22,  a imali smo i goste, gudački  kvartet u klasi docenta Bojane Šumanjski. Zanimljivo je da se pored tria „JEN“ koji je osvojio dve nagrade na ovogodišnjim međunarodnim takmičenjima u Beogradu i u Nišu,  predstavio  i duo „Dolče“, dve flautistkinje koje su ovom prilikom izvele  premijerno kompoziciju “Dancing partners”, engleskog kompozitora Barkera“, dodaje Ana Veličković Igić.

     Ističe da je koncert protekao u predivnoj atmosferi uz veliku podršku učenika dveju gimnazija iz Niša, Gimnazije „Bora Stanković“ i Gimnazije „Svetozar Marković“, a zahvaljujući njihovim profesorkama Tanji Kocić i Nataši Žikić.

     „Učenici su se u velikom broju odazvali našem pozivu a time što su prisustvovali koncertu imali su priliku da nauče nešto više o tome šta je kamerna muzika, šta su kamerni ansambli , koja je to vrsta izvođenja i na koji način se to prikazuje na sceni. Ujedno su  bili velika i divna podrška mojim studentima tako da je ostvarena predivna interakcija između publike i samih  izvođača koji su nakon svake tačke bili nagrađeni gromoglasnim aplauzom“, ističe Ana Veličković Igić.

      Na koncertu je nastupilo sedam kamernih ansambala koji su  potpuno različiti jer se u klasi profesorke Ane Veličković Igić nalaze i pijanisti, gudači, duvači i solo pevači. Svako je na svoj način doprineo  da koncert uspe i bude prihvaćen od publike.

     „Koncert je od velikog značaja i za studente, posebno ove mlađe koji su sada prva i druga godina jer prethodnih godina nisu nastupali pred publikom i mnogima od njih je ovo prvi javni nastup pred prepunom salom. Njihova odgovornost je utoliko bila veća ali su oni to podneli vrlo  profesionalno i na isti način su izveli ceo program. Ponosna sam na sve njih, a posebno na studente prve godine koji su tek od septembra u mojoj klasi,  ali su uspeli da dosegnu jedan zavidni nivo da mogu sebe i program koji izvode da predstave na najbolji način. Publika ih je vraćala na scenu, a to je najbolji pokazatelj kako je koncert prihvaćen“, zaključuje Ana Veličković Igić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Svečano otvoren 7. Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike "Eufonija"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2022

Koncertom Neža Torkara i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, u novosadskoj Sinagogi, svečano je otvoren Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike ''Eufonija''. Festival se organizuje u Novom Sadu punih sedam godina sa ciljem razvoja umetničke...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.