Izvor: JUGpress.com, 01.Nov.2020, 20:44

Odred izviđača „Kralj Petar prvi“ proslavio rođendan, 60 godina uspešnog rada

NIŠ

  Članovi odreda izviđača „Kralj Petar prvi“ proslavili su svoj 60. rođendan i obeležili isto toliko godina neprekidnog i uspešnog rada.

Proslava je počela u petak, svečanom zajedničkom sednicom Uprave i Štaba odreda, kojoj su prisustvovali i članovi Kluba brđana i brđanki „Garda“.

U subotu je u spomen parku Bubanj održana smotra odreda, u nešto smanjenom obimu, kojoj je prisustvovao i starešina Saveza izviđača grada Niša.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
                          Istorija ovog odreda počinje 1960.godine, kada je pri osnovnoj školi „Moša Pijade“ radila četa izviđača i planinki sa istim nazivom. Oktobra 1960 godine, uprava tada jedinog niškog posleratnog odreda „Mija Stanimirović“, u čijem sastavu je bila četa „Moša Pijade“, kao i četa „Svetozar Marković“, donosi odluku da se od ove dve čete formira odred pod nazivom „Moša Pijade“ i da mu sedištu bude u istoimenoj osnovnoj školi. Odred je formiran 30. oktobra 1960. godine i na svom početku je brojio 590 članova i spada u prva tri posleratna odreda. Skupština odreda je 1995. godine jednoglasno usvojila Odluku o promeni imena odreda u „Kralj Petar prvi“, pod kojim radi do današnjeg dana, kažu u odredu.

                      Odred slavi svoju krsnu slavu „Sv. Andrej prvozvani“ koju je „dobio“ od pokojnog princa Tomislava Karađorđevića, koju slavi i kraljevska porodica.

                       Ove godine, na žalost, zbog virusa, odred nije mogao da adekvatno organizuje svoje tradicionalne akcije: akciju za poletarce i pčelice „LJubičice, lepo ti je lice“, i izviđački orijentacioni višeboj pod nazivom „Kup Kralja Petra Prvog“. Tokom svih proteklih godina, kroz redove odreda je prošlo par hiljada dece i mladih ljudi koji su kroz članstvo dobili izazov, druženje, učenje kroz rad, poštovanje, lični razvoj, život u prirodi, poverenje, vedrinu, odgovornost, osmeh i još mnogo toga, kažu u odredu „Kralj Petar prvi“.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.