Izvor: JUGpress.com, 17.Maj.2023, 21:51

Odluči šta ćeš biti kad porasteš

NIŠ

Osnovna škola „Njegoš“ u Nišu godinama unazad organizuje Sajam obrazovanja kako bi svojim malim maturantima pomogla da donesu pravu odluku o izboru srednje škole u kojoj će nastaviti obrazovanje. Ove godine je Sajam organizovan pod nazivom  „ Odluči šta ćeš biti kad porasteš“, a na Sajmu se predstavilo 11 srednjih škola u Nišu. Prema rečima direktora Osnovne škole „Njegoš“ ovakvi sajmovi su značajni za osmake posebno kada se organizuju u njihovim matičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << školama jer mnogi od njih ne mogu da posete sajmove koje organizuju srednje škole. U ovom slučaju one su došle kod njih.

                „Danas na našem sajmu imamo 11 srednjih škola koje će našim učenicima ponuditi svoje obrazone profile. Učenici osmog razreda će saznati kako da se pripreme kako bi konkurisali za izabrane profile, videće koliko im je bodova potrebno za upis u željenu školu. Na osnovu onoga što budu čuli i videli i to preneli svojim roditeljima, biće spremni da popune listu želja kada za to dođe vreme. Znaće i šta je prava realnost u odnosu na njihove želje i koliko se one poklapaju sa realnim stanjem.  Imaju mogućnost da na licu mesta postave pitanja koja im nisu jasna i dobiju prave odgovore“, kaže Bojan Krstić, direktor Osnovne škole „Njegoš“.

                 Sa ovom tradicijom će se nastaviti jer je u intersu učenika, dodao je Krstić.

                  Sunčica Mitić, nastavnica hemije smatra da su sajmovi obrazovanja značajni za učenike osmog razreda.

                   „ Veći broj učenika je već odlučio šta će da upiše. Postoje i učenici koji su još uvek u dilemi i ovakvi sajmovi mogu da doprinesu da se učeci odluče gde će nastaviti obrazovanje“, ističe ona.

                    Srednja stručna ili gimnazija? Šta su prednosti, a šta mane i jednog i drugog?, pitanja su na koja mali maturanti traže odgovor, a na sajmovima obrazovanja poput ovog u Osnovnoj školi „Njegoš“ mogu da dobiju odgovore i reše svoje dileme.

                  Aleksa Jocić je učenik osmog razreda OŠ „Njegoš“ i obišao je sve štandove na Sajmu u njegovoj školi.

                   „Sve mi je bilo zanimljivi i obišao sam sve štandove škola koje su na sajmu, od Građevinsko tehničke do Prehrambene škole. Obišao sam i gimnazije, a u ovom trenutku najviše bih voleo da upišem Gimnaziju „Bora Stanković“. Gimnazija ima IT smer i sada u subotu polažem prijemni za to odeljenje“, kaže Aleksa.

                   Njegova drugarica iz razreda  Ema Marković, takođe nije propustila da se obiđe sve štandove i raspita se o programima na ponuđenim smerovima.

                   „Najzanimljiviji je bio štand Medicisnke škole kao i Gimnazije „Svetozar Marković“, ali ja sam već odlučila šta želim da upiše,“ kaže Ema.

                    I dok su neke učenike privukle gimnazije, drugi su se više interesovali za srednje stručne škole, a na prvom mestu su elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ i „Mija Stanimirović“. Kao osnovni razlog zbog čega žele u stručne škole naveli su to da posle četiri godine školovanja dobijaju diplomu i mogu da rade ukoliko ne nastave da studiraju. (kraj) VP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.