Izvor: JUGpress.com, 12.Mar.2024, 10:02

Odbornik Miodrag Stanković: Pomen u Zoranovu čast obaviće se u Sabornom hramu u Nišu u 16 sati

NIŠ

Miodrag Stanković, gradski odbornik opozicione koalicije „Niš, moj grad“ pozvao je sve poštovaoce Dr Zorana Đinđića na  pomen koji će se obaviti 12. marta u 16 sati u Sabornom hramu u Nišu, uz prisustvo članova koalicije “Niš moj grad”, i ostalih poštovaoca Zorana.

“U najtežim trenucima za Srbiju, Zoran Đinđić kao vizionar I dokazani državnik uspevao je da pronađe tačke zajedništva I objedinjavanja svih koji su želeli napredak Srbije”- rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je Miodrag Stanković iz koalicije Niš, moj grad.

“Pokazaćemo I na dan njegovog stradanja da možemo da se ujedinimo u zajednički front kako bi Srbiji I Nišu bilo bolje.

Zajedno upalimo sveće u Zoranovu čast u Sabornom hramu u Nišu u 16 sati- poručio je svim građanima Stanković.

Stanković je pozvao Gradsku vlast da usvoji odborničku inicijativu koju je podneo prošle godine i da se na sledećoj sednici rebalansom budžeta opredele sredstva za izgradnju spomenika Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru i reformatoru.

„Ove godine obeležava se 21 godina od ubistva Dr Zorana Đinđića, pa je, smatram i pravi trenutak da se nakon toliko godina usvoji moja inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio Dr Zoran Đinđić, koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor“, naveo je Stanković.

On je kazao da bi ideja o izgradnji spomenika državniku, koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji, trebalo da bude predmet opšteg konsenzusa.

„To je i glavni motiv zbog kog bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni koji se možda tokom njegovog delovanja nisu slagali sa njim ili su bili njegovi protivnici danas vide njegovu veličinu i podrže ideju da jedan takav velikan srpske demokratije dobije u Nišu spomenik“, rekao je.

On je rekao da je Đinđić „najveći političar i najveći vizionar koji je živeo u Srbiji“ i „personifikacija časti, zato što je uvek izgovarao ono u šta je verovao i uvek radio ono što je govorio“.

Prema njegovim rečima, Đinđić je Srbiju, u vreme svog mandata, doveo u centar pažnje evropske, pa i svetske javnosti, te se činilo da će ona, sa njim na čelu, postati neka vrsta tranzicionog čuda.

„Zoranovo ubistvo je pucanj na demokratiju, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića“, zaključio je. (kraj) DN/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.