Izvor: JUGpress.com, 10.Dec.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od velikog praska do Nobelove nagrade

NIŠ

  Astronomsko društvo ”Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju predavanje o kosmološkim otkrićima koja su ovogodišnjim lauratima donela Nobelovu nagradu za fiziku. U četvrtak, 12. decembra, sa početkom u 20 časova, biće održano predavanje: “Bi(g) bang – od Velikog praska do Nobelove nagrade za 2019. godinu”.

                     Predavač će biti dr Milan Milošević, docent na Departmanu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

                      “Na predavanju će biti dat kratak pregled teorijskih i eksperimentalnih dostignuća fizike i astronomije u težnji ljudske vrste da istraži svemir. Posetioci predavanja upoznaće se dorpinosom Džejmsa Piblsa, jednog od trojice ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, formiranju standardnog kosmološkog modela i boljem razumevanju istorije svemira. Takođe, posetioci če saznati kako je svemir nastao i kako se razvija, od prvog delića sekunde pa do današnjeg dana, skoro 14 milijardi godina kasnije”, kaže Milan Milošević.

                    Predavanje će biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

                   Ovo je drugo predavanje povodom dodele ovogodišnje Nobelove nagrade. Prošlog četvrtka profesor dr Dragan Gajić održao je predavanje o otkrići prve ekstrasolarne planete oko zvezde slične Suncu. Za ovo otkriće dodeljena je druga polovina ovogodišnje Nagrade za fiziku.

                     Ova predavanja organizuju se u okviru projekta „Apolo na mreži” koji realizuje AD Alfa uz podršku Centra za promociju nauke.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.