Izvor: JUGpress.com, 14.Jul.2023, 21:24

Od svake stare tegle ili flaše može da se napravi nova tegla ili flaša

NIŠ

 U saradnji sa JKP „Mediana“  Kompanija „Sekopak“ je u Nišu pokrenula akciju prikupljanja staklenog otpada pod nazivom „Sekopak karavan“. Akcija je organizovana ispred Dečijek kulturnog centra, a građani koji  odlože stakleni otpad dobijaju i prigodne poklone.   U okviru karavana organizovana je i dečja radionica. Mališani iz Dečjeg kulturnog centra su imali priliku da se kroz radionice u parku Čair upoznaju i edukuju o važnosti i načinu reciklaže materijala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
                                    „Sekopak tokom ovog leta, tokom juna i jula, ima misiju da putuje po gradovima u Srbiji i da edukuje građane, sa akcentom na decu, o reciklaži i o sakupljanju staklene ambalaže. Niš je dobio zvona za odlaganje staklene ambalaže u okviru projekta Upravljanje staklenim otpadom na Zapadnom Balkanu pre dve godine i tako smo zajedno započeli sakupljanje staklene ambalaže“, rekla je Ivana Mišić, marketing asistent kompanije „Sekopak“.

                                   Ona dodaje da je ovim projektom količina sakupljene staklene ambalaže povećana za čak 90 odsto, a misija ovog projekta je i da edukuje građane sa akcentom na decu o značaju  sakupljanja staklene ambalaže i o reciklaži.

                                    „U prethodne dve godine je sakupljeno oko 150 tona godišnje, a ove godine se nadamo da ćemo premašiti količinu od 200 tona. Danas podsećamo i građane na to zašto je važno razdvajati ambalažu, zašto je važna primarna selekcija. Staklo je materija koji je 100 posto receklabiran i može da se reciklira nebrojeno puta i od sveke tegle ili flaše može da se napravi nova tegla ili flaša“, kazala je  Ivana Mišić.

                                   Sonja Popović iz JKP „Mediana“ kaže da ovo niško preduzeće već dve godine učestvuje u ovom projektu.

                                „Pre ovog projekta  sakupljali smo na mesečnom nivou oko 1,5 tonu stakla, sada je rezultat takav da sakupljamo između 17 i 20 tona mesečno“, kazala  je Sonja Popović.

                                 Ona dodaje da se često susreću sa problemom neformalnog sakupljanja otpada, i zato se trude da prazne posude čak iako nisu skroz pune, kako bi došli do sirovina koje su građani odložili. Sakupljena ambalaža će biti upućena u reciklažni centar, odakle će dalje biti predata licenciranim reicklerima. U ovom projektu, preko raznih kanala.

                                   „JKP „Mediana“ se priključilo ovoj aktivnosti a kroz saradnju sa „Sekopakom“ mi smo prvi grad  koji je postavio zvona za odvojeno prikupljanje staklene ambalaže i na taj način smo  napravili veliki iskorak u prikupljanju ove ambalaže. U Nišu na različitim lokacijama je postavljeno 350 zvona i ima iu u svim gradskim opštinama ali i na seoskim teritorijama“, istakla je Sonja Popović.

                                   Sonja Popović je dodala da je Niš i drugi grad u Srbiji  koji je otvorio Reciklažna dvorišta za domaćinstva. Tu svi besplatno mogu da odlažu otpad, a u planu je da svaka gradska opština dobije svoje reciklažno dvorište.

                                 „Na taj način građanima objašnjavamo da svaka sirovina ima svoju vrednost i da ne treba da završi na deponiji“, istakla je Popović.

                                    Prvi koji je odložio otpad je Svetislav Petrović, koji navodi da to često radi, kako bi, pre svega, očistio prostor. On je dodao da se njegov komšija takođe raspitivao kako može da donese veće količine staklenog otpada.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.