Izvor: JUGpress.com, 16.Jul.2023, 11:11

Od Omladinskog kampa do Zdravog starenja

NIŠ

Crveni krst Niš je i ove godine imao niz  aktivnosti, a leto je, takođe, ispunjeno novim i nastavkom započetih akcija. Pema rečima Aleksandre Savić, stručnog saradnika Crvenog krsta Niš, u toku je realizacija akcija koje su zakazane, recimo za dobro davalaštvo krvi, ali su počele i pripreme za Omladinski letnji kamp koji će okupiti volontere iz cele Srbije, a nastavlja se i programom prevencije kada se radi o trgovini ljudima kao i projekta koji je namnjen starijim osobama >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << „Zdravo starenje“.

                      „Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi se organizuju i tokom leta jer svi dobro znamo da mora biti kontinuiran priliv  jedinica krvi za one ljude kojima je ona neophodna. U pripremi je i organizacija Omladinskog letnjeg kampa za volontere Crvenog krsta Niš u saradnji sa Crvenim krstom Subotice. Tu će se obrađivati razne teme u okviru programskih aktivnosti koje Crveni krst realizuje vezano za trgovinom ljudima, bezbednost na kupalištima, prevencija utapanja,  zdarvstvena preventiva, tako da će biti jedan sveobuhvatan tematski kamp za mlade volontere“, kaže Aleksandra Savić.

                    Letnji kampovi su od posebnog značaja jer se tada volonteri Crvenog krsta puno angažuju i osim što se druže mnogo toga i nauče.

                   „Interesantno je videti se sa volonterima i saradnicima iz drugih organizacija iz Srbije. Tokom kampa se razmenjuju iskustva u radu, poboljšavaju se neke  programske aktivnosti jer se usvajaju neke nove ideje, deca se upoznaju i druže. To je svakako dobra prilika i za uspostavljanje dobre saradnje a i za poboljšanje programa  koje realizujemo“, ističe Savić.

                   Volonteri Crvenog krsta su uvek bili važna karika  u funkcionisanju ove organizacije i uvek je bilo dosta mladih koji su želeli da se uključe u volonterski rad.

                  „I ove godine imamo novi broj volonetera. Lepo sarađujemo sa  školama i nastavnicima koji prepoznaju decu  koja bi  mogla da se bave humanitarnim radom a oni su nam i najbolji promoteri. Ono što je interesantno ta deca kada dođu kod nas osim druženja rade i na sebi i na ličnom usavršavanju, poboljšavaju svoje lične kapacitete, nadograđuju svoja znanja, ali i šire znanja o crvenom krstu među svojim vršnjacima.Zahvaljujući njima svake godine imamo sve više volontera“, dodaje Aleksandra Savić.

                    Ona dodaje da se volonteri uključuju u sve programske aktivnosti, oni su glavni pokretači Crvenog ksrta.

                     „Da bi smo imali dovoljan broj ljudi koji mogu da  ostvare sve aktivnosti koje realizujemo potrebna nam je njihova pomoć. Oni se uključuju, žele da učestvuju u humanitarnim akcijama, žele da doprinesu boljem društvu  i da neguju pozitivne vrednosti“, ističe Aleksandra Savić.

                  Crveni krst ne zaboravlja ni najstarije osobe i uspešno se realizuje projekat „Zdravo starenje“ koji se aktivno odvija i ovog leta.

                  „To je projekat u koji su uključene starije osobe od 65 godina  naviše ali i osobe sa  invaliditetom. Ono što je njima najznačajnije  rekla bih da je  to prevencija socijalne izolacije jer i pored života sa članovima porodica, ovo je mogućnost  da se druže sa vršnjacima, ali i da nauče nešto novo, da razmenjuju iskustva  i da nastave druženje i van Crvenog krsta. Organizuju se za izlete mada i kod nas postoje takve akcije“, zaključuje Aleksandra Savić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.