Izvor: JUGpress.com, 16.Jul.2023, 11:05

Očevi u Nišu na porađaju ali uz obuku koju su prošli u Domu zdravlja

NIŠ

 Očevi od sada mogu da prisustvuju porađaju svojh supruga na Ginekološko-akušerskoj klinici UKC Niš, ali pre toga moraju da ispune odgovarajuće uslove, kažu u UKC Niš. To znači, izmešu ostalog da su prisustvovali časovima roditeljstva koji se organizuju u niškom Domu zdravlja.

                       „Prisustvo supruga na porođaju pacijentkinje, biće moguće samo uz potvrdu Doma zdravlja o završenoj edukaciji o porođaju, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << će organizovati njihove službe koje su zadužene za to. Podrazumeva se i naravno, uz poštovanje svih epidemioloških predviđenih mera, u toku samog čina porođaja, a kako bi naši pacijenti bili u potpunosti zaštićeni“,  kažu u UKC Niš.

                       Očevi koji žele da prisustvuju porađaju treba da dostave i uredne nalaze briseva iz nosa i grala.

                       „Da ni prisustvovali porađaju očevi treba imaju i potvrdu da su pohađali Školu roditeljstva tokom koje su se upoznali sa svim fazama porađaja.  Tokom phađanja ove Škole očevi uče i kako da pomognu svojim suprugama i budu njihova psihološka podrška tokom porađaja. U obavezi su da prisustvuju drugom, trećem, četvrtom i sedmom času u Školi roditeljstva nakon čega dobija potvrdu od strene ginekologa“, ističu u UKC Niš.

                       Odluka da očevi mogu da prisustvuju porađaju doneta je na osnovu konsultacija rukovodstav UKC Niš sa Ministarstvom zdravlja.

                       „Na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a s obzirom na to da su se stekli epidemiološki uslovi, te je opasnost od širenja kovida svakako manja, nakon konsultacije Uprave UKC Niš i rukovodstva OJ Klinika za ginekologiju i akušerstvo sa epidemiološkom službom naše zdravstvene ustanove, 10.jula, doneta je odluka da suprug može da prisustvuje porođaju, naravno uz poštovanje određenih mera, kao i ispunjavnje predviđenih uslova“, potvrđuju iz ove zdravstvene ustanove.

                        Mada će moći da prisustvuju porađaju očevi neće moći da budu uz svoje supruge u pripremnoj sobi budući da se tu nalazi više žena, ali će im to biti dozvoljano dok je žena u borađajnom boksu. Prisustvo porađaju se završava kada i porađaj i kada porodilja bude prebačena na odeljenje.

                      „ Napominjemo i to, da će bez obzira na dozvolu za prisustvo supružnika, lekari biti u obavezi, da ukoliko isti, svojim ponašanjem i prisustvom  ugrožava rad medicinskog tima i time šteti samom porođaju, istog udalje iz porođajne sale“, kažu u UKC Niš. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.