Obrazovanje Roma – put ka boljoj budućnosti

Izvor: JUGpress.com, 20.Nov.2018, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrazovanje Roma – put ka boljoj budućnosti

NIŠ

U Oficirskom domu u Nišu  danas je održana Prva naučna  konferncijia  pod nazivom  „Socio –privredno uključivanje Roma u razvoj Republike Srbije“ u organizaciji  Demokratske unije Roma i Međunarodne asocijacije za urbanu ekologiju „Ekoman” .

Obrazovanje Roma je ključna i  osnovna poluga u integraciju Roma i suživot u zajednici  u kojoj žive – rečeno je danas  na konfereciji.

Nišavski upravni okrug je podržao ovu konferenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iz razloga, kako je rekla Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga što je osnovni motiv konferencije socijalna integracija Roma .

„ Lokalna samouprava i država, kao  i mi sami smo tu da pomognemo koliko je moguće , svako iz svoje perspektive. Mislim da Romi mogu da bude pravi deo zajednice, da se za  njih ne vezuju samo loše stvari.  Raduje me to što danas među Romima ima lekara, profesoria učitelja“ rekla  je Dragana Sotirovski koja je potencirala da  su Romi deo obrazovnog sistema a da kroz  angažovanje, rad mogu  biti potpuni  i ravnopravni deo  društva. Ona je dodala da joj je drago mi je što mladi Romi žele da ohrabre svoje sunarodnike da se školuju, da se leče, da pomognu  zajednici „i da svi zajedno živimo onako kako to, uostalom , I Evropska unija traži od Srbije, a kako jeste i red“, rekla je ragana Sotirovski.

„ Ne treba podsećati da su Romi oduvek bili deo naše zajednice , istorije, da su sa nama ratovali , bili sa nama u najtežim trenucima. Sveko od nas , sa svoje perspektive i pozicije može da pomogne da Romi budu ono što zaslužuju“, dodala je načelnica Okruga.

Obrazovanje na najvažnije u ovom trenutku i to je poluga koja će pokrenuti bolji život Roma. Za to je, kako smatra profesor Radivoje Mančić,  potrebno ne samo upisivanje malih Roma u škole, već i obrazovanje Roma za poziv učitelja koji će edukovati male Rome i koji će „obaviti“ taj sveti zadatak – kvalitetnog uvođenja malih Roma u punopravno članstvo ove države.

„ Ne može se mladi Rom obrazovati, ako ne ostvari prvi kvalitetan kontakt i poverenje sa učiteljem , ako mali Rom ne zna dovoljno dobro srpski jezik ,  a učitelj ne zna dovoljno romski jezik da sa njim komunicira. Ova konferencija postaviće zadatak da se u Srbiji pristupi hitnom obrazovnom procesu u kome će jezički opismenjeni Romi moći da budu kvalitetni učitelji od prvog do četvrtog razreda za Romsku populaciju. Samo tako romsko dete može biti pripremljeno da kvalitetno nastavi obrazovanje, savladavši srpski jezik“, rekao je  Mančić i dodao da je ova konferencija  “Početak nove ere u istoriji romske populacije“.

Romsko dete kada dođe u osnovnu školu , ako ne bude dobro prihvaćeno, otežava mu se dalje obrazovanje i  opstanak a potom i puna integracija Roma u celini.. On smatra, a to je bila  i jedna od najvaćnijih tačaka konferencije, da treba  organizovati Univerzitet za Rome.  Rom- Art ekoman je , kako su organizatori potencirali“ faktor budućnosti romskog naroda“

„ Formiraćemo Univerzitet, koji će izvanredne talentovane muzičare Rome, koji su i danas sposobni da budu vodeći i svetski muzičari, biti ti koji će romsku kulturu podizati. Razvijaćemo pravi kulturološki, romološki centar , razvijaćemo romologiju kao nauku u kojoj će se izučavati  romski jezi, kultura, civilizacija“.

Salih Saitović, predsednik Demokratske unije Roma rekao je da postoji akcioni plan koji je usvojen ali se ne sprovodi na način i dinamikom kako bi trebalo.

„ Mi pokušavamo da ga realizujemo. Nije bilo boljih rezultata do sada u njegovoj realizaciji jer je postojalo nepoverenje koje se manifestovalo i kod onih kojima je trebala pomoć, a i kod onih koji su to sprovodili. Četrdeset godina se takav osećaj imao i među Romima i onih koji su to trebali da sprovedu u delo. Moramo da budemo zahvalni novoj političkoj situaciji , jer smo osetili da nam predsednik Vučić omogućuje da direktno sprovodimo ono što nam je ustavom i zakonom zagarantovano“.

Učesnici današnjeg skupa razgovatrali su i o mnogim drugim pitanjima i problemima sa kojima se Romi susreću u svakodnevnom životu. Organizatori ovu konferenciju smatraju „Istorijskim početkom koji će dovesti do toga da  Romi budu obrazovaniji , da budu učesnici u lokalnim državnim upravama ,spremni da pomognu zajednički život.

U Srbiji živi preko 650 hiljada Roma.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.