Obrađeno oko 500 upitnika za socijalne karte boraca

Izvor: JUGpress.com, 14.Avg.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrađeno oko 500 upitnika za socijalne karte boraca

NIŠ

Dokle se stiglo sa prikupljanjem podataka i izradom socijalnih karata članova porodica boraca učesnika ratova od 1990 do 1999. godine, koje dobrobiti mogu ove socijalne karte doneti kao i kakvo je socijalno ekonomsko stanje domaćinstava boraca, razgovaralo se danas u Nišavskom upravnom okrugu. Ovom skupu prisustvovali su predstavnici centara za socijalni rad Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici udruženja ,,Jedinstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << gvozdeni puk”.

Pre dva meseca na inicijativu Centra za socijalni rad ,,Sveti Sava” i udruženja ,,Jedinstveni gvozdeni puk” iz Niša uz podršku Nišavskog upravnog okruga i grada Niša počela je realizacija projekta o izradi socijalnih karata. Za ovo vreme  obrađeno je  blizu 500 upitnika sa 1400 imena boraca i članova njihovih porodica.

“ Nama je cilj da podatke damo Centru za socijalni rad da bi se napravila jedinstvena baza podataka i da se na bazi toga određenim ugroženim kategorijama boraca hitno pomogne. Do kraja godine trebalo bi , nakon obrade podataka, da se na osnovu ovbraženih podataka izdvoje kategorije kojima bi se omogućili neki regresi, popusti, a da to bude obuhvaćeno budžetom Grada za sledeću godinu”, rekao je Miroslav Krstić, koordinator projekta izrade socijalnih karata.

On je dodao da je clj da se  iz socijalnih karata izvuku ključni elementi kako bi se odobrili popust ili za komunalne račune, za boravak dece u obdaništima, gradski prevoz, pomoć pri troškovima sahrane, pomoć u kući. “Postoji 12 tačaka koje su zahtevi boraca i gledaćemo da oni koji zaslužuju pomoć istu i dobiju“, ističe Krstić. Ovih 12 tačaka obuhvataju oslobođanje od participacije za lekarske preglede i lečenje, popust za gradski prevoz, popust za parkiranje automobila, popust za sve komunalne usluge, pomoć pri troškovima sahrane, pomoć i prednost prilikom zapošljavanja kroz poverene poslove grada Niša, popust za boravak dece u vrtićima, besplatni zdžbenici za decu boraca, stipendije za školovanje dece, prednost pri smeštaju u staračke domove, prednost i popust za banjsko lešenje i korišćenje pomoći u kući.

„Prilikom izrade socijalnih karata primetili smo da je veliki broj porodica u kojima niko ne radi. Od 490 porodica 265 njih ima dugovanja bilo da se radi o komunalnim računama, struji i ostale obaveze. Ukupna dugovanja iznose, za porodice koje su do sada obrađene, su 59 miliona dinara, a 37 miliona je samo za struju“, rekao je između ostalog na sastanku Miroslav Krstić.

On je na današnjem sastanku prezentovao i druge podatke do kojih su došli nakonobrade podataka. Više od polovine evidentiranih,  770 osoba ili 54% je ugroženo i  bez posla. Mnogo je samostalnih domaćinstava, svako sedmo, a prema podacima iz Niša, u svakoj petoj porodici niko ne radi, i nalazi se u stanju izuzetneo izražene socijalne potrebe. Svako treće domaćinstvo ima prihode ispod minimalne zarade. Mnoga evidentirana domaćinstva, od 400 popisanhi 265, ima stara dugovanja od čega su najčešći dugovi za struju.

Evidencijom je utvrđeno da od 1419 osoba 157 , odnosno svaka sedma ima zdravstvene probleme a mnogi od njih nisu u mogućnosti da posete doktora ili nabave medicinska i ortopedska pomagala.

Direktori Centara za socijalni rad Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici udruženja ,,Jedinstveni gvozdeni puk” razgovarali su o načinu izrade socijalnih karata, njihovom sadržaju, preciznoj evidenciji i mogućnostima pomoći borcima i članovima njihovih porodica.

Prema procenama u Nišavskom upravnom okrugu je oko 17.500 boraca rata od 1990-1999, u samom Nišu oko 6000, u Pirotskom upravnom okrugu oko 5.500, od čega najviše u Nišu i Pirotu.

Iz Udruženja Jedinstveni gvozdeni puk pozivaju sve borce da se prijave za izradu socijalnih karata

“ Svi učesnici ratova imaju pravo na socijalne karte, bez obzira kog su udruženja članovi i kod kog advokata su predali tužbe za diskriminaciju i nematerijalnu štetu. Bitno je da imaju vojnu knjižicu i kopiju lične karte , dokazima da je bio u ratu” rekao je Veličkovič. On je dodao da ovo nije kompenzacija za ratne dnevnice . Svaki borac potražuje u proseku  74 ratne dnevnice  zbog ovoga se vodi sudski sporovi.

Popunjavanje upitnika je u mesnoj kancelariji “Čair” u Dušanovoj ulici broj 35 svakim radnim danom od 8,00 do 16,00 sati. Narednih meseci Centri za socijalni rad, uz pomoć lokalnih samouprava, trebalo bi da naprave prve liste evidentiranih članova domaćinstava.

Dragana Sotirovska, načelnica Nišavskog upravnoh okruga, na čiju inicijativu je sastanak održan ukazala je na značaj izrade baze podataka i socijalnih karata kako bi se znalo u kakvom socijalno ekonomskom statusu žive borci i njihove porodice.

“ Frapantan je podatak da ima boračkih porodica u Nišu gde niko ne radi, da su tu ogromni dugovi za komunalije, da su im izvršitelji na vratima. Ovde smo danas da vidimo na koji način ljudima možemo da pomognemo. Kada imate bazu podataka onda je mnogo lakše sarađivati sa tim ljudima.” Rekla je Sotirovska i dodala da je ovo je prilika da se na jednom mestu utvrdi način na koji može da se pomogne borcima i da li model koji se već nekoliko meseci primenjuje u Nišu može da bude primenjen i u ostalim lokalnim samoupravama.

Kako se danas čulo u toku rada na anketiranju i izradi socijalnih karata boraca do sada je 30 osoba po hitnom postupku poslato kod resornog većnika ili u Centar za socijalni rad da im se pomogne u rešavanju konkretnih problema.

Baza podataka, po završenoj temeljnoj analizi, biće dostavljena Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.