Obijen stan Dragice Gašić u Đakovici, ona odlučna da ostane

Izvor: KMnovine.com, 28.Jul.2021, 07:01

Obijen stan Dragice Gašić u Đakovici, ona odlučna da ostane

Obijen stan Dragici Gašić u Đakovici, ona odlučna da ostane Nakon angažovanja celokupnog albanskog političkog, nevladinog ali i civilnog sektora kao i medija, srpskoj povratnici u Đakovici, Dragici Gašić, obijen je stan.


   
Dragica Gašić
   

Po povratku iz Kline i posete sestri, Dragica je zatekla obijen i ispreturan staniz koga su joj ukradeni sigurnosna kamera i ruter za internet, uz druge >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << lične stvari i hranu koju je dobila.


Maltretiranje koje Dragica doživljava iz dana u dan praćeno je pretnjama klanjem, kamenovanje i drugim oblicima nasilja kojima je konstantno izložena.
Blindirana vrata koja su obezbedili iz Kancelarija za KiM radi veće lične sigurnosti, oduzeta su joj od strane tzv. Kosovske policije uz neverovatno objašnjenje da stan nije njen! Njoj su sve vreme, a jedino zbog odluke da se vrati tamo odakle je prognana, uskraćena najosnovnija ljudska prava, zabranjeno joj je da kupi hleb ili osnovne životne namirnice, a separatističke ilegalne vlasti u Đakovici pokušavaju i neosnovanim pravnim nasiljem da joj oduzmu stan.

Njeno stanje i položaj dodatno su otežani jer je nakon Briselskog sporazuma srpska država apsolutno nemoćna da joj pruži bilo kakvu pomoć te se neprestano tužaka i jadikuje Briselu gde je bez muke predala, tačnije izdala Kosovo i Metohiju sa dolaskom Aleksandra Vučića na vlast.
Predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica Milenko Jovanović ocenio je da je obijanje stana Dragice Gašić posledica "terora koji nad njom traje od trenutka kada se vratila u svoj grad".




"Ovakvo stanje svedoči o odsustvu elementarnih normi ponašanja podrazumevanih za društvo koje pledira da postane civilizovano. Užasavajuće je da albanska zajednica u monoetničkoj Đakovici ne haje ni na apele OEBS-a, UNMIK-a, EULEKSA i drugih međunarodnih subjekata na Kosmetu koji su zatražili da se Dragici Gašić omogući uživanje ljudskih i građanskih prava kao i ostalim stanovnicima ove opštine koja se voljom lokalnih nasilnika proglašava zabranjenom za Srbe", istakao je Jovanović.

Kako navode, iz PO Opštine Đakovica su veoma zabrinuti za bezbednost Dragice Gašić, ali sve više i za bezbednost monahinja u đakovičkom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, kojima je jednako kao i Dragici zabranjeno i hleb da kupuju u lokalnim trgovinama i bezbedno se kreću gradom.

Dragica Gašić kaže za RTS da je prvo pomislila da se neko uselio u stan u kojem živi ali kada je videla da je niko ne napada pošto je ušla u stan, shvatila je da se radi o pljački.




"Jeste mi bilo neprijatno, nosim kese, hranu donosim iz Kline, iz sela, kupujem u Klini, jer ovde mi ne daju da kupujem hranu i kada sam videla otvorena vrata ja sam se iznenadila", kaže Dragica.

Ističe da je prvo pomislila da se neko uselio u stan.

"Kada sam nogom otvorila vrata, vidim da me niko ne dira i prvo sam primetila da mi je kamera nestala i papiriće po podu", navodi ona.

Kada je ušla u dečju sobu, videla da joj je nestala hrana iz stana.

Na pitanje ko to radi, Dragica kaže da nema pojma i da je sve prijavila tzv. Kosovskoj policiji.

"Policija je došla, odmah je napravila uviđaj. Njih desetak su bili, komandir policije je bio, rekao je da će da se sredi i da smiri situaciju. Ali vrata kada su videli kakva su oni su se zapanjili. Kada sam im rekla da su mi uzeli kofer sa garderobom crnom, što je nosim za ocem, jer mi je otac umro oni stali ljudi, smešno im je bilo, ali im nezgodno da se smeju", ističe Dragica.




Naglašava da ovo nije jedina neprijatnost koju je doživela, da je tu bilo i lupanje na vrata, kamenovanje, lepljenje slika.

Odgovarajući na pitanje ostaje li i dalje da živi u Đakovici, Dragica kaže da ostaje pri tome i da je danas prevela struju na sebe.

Ističe i da je takozvana "Opština Đakovica" pri sistemu albanskih separatista podnela tužbu protiv nje.

"Uzeli su mi vrata, još ne daju da se postave vrata. Svi imaju ovde blindirana vrata u ulazu, samo ja nemam. Vratili su mi vrata, ali mi ne daju da ih postavim. I ne daju mi da renoviram stan, kažu da je to opštinski stan, nije tvoj i ne možeš da ga renoviraš i da vrata postaviš", navodi Dragica Gašić i kaže da je to čula od drugih.

Na pitanje ima li nekog u gradu ko će da joj pomogne da ostane, Dragica kaže da nema i da joj se niko nije obratio.

"Ne da su bili protiv, niko mi ništa ne kaže – ni sedi ni idi, ćute jednostavno", kaže Dragica Gašić.





* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:   
Nasilni i sistematski progon Srba iz svojih kuća od strane Šiptara i danas aktuelan! - KM NovineNasilni i sistematski progon Srba iz svojih kuća od strane Šiptara i danas aktuelan! Jedno albansko udruženje porodica nestalih tokom rata na KiM najavilo je za danas protest u Đakovici. Povod je povratak u Đakovicu Srpkinje Dragice Gašić (59). Iz Udruženja su zapretli da će je, ako opština ne reaguje, nasilno iseliti, prenose šiptarski mediji.


PROČITAJTE JOŠ:   
Raseljeni Srbi ne smeju u Đakovicu, pravdu traže od Šiptara - KM NovineRaseljeni Srbi ne smeju u Đakovicu, pravdu traže od Šiptara Članovi Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice saopštili su da zbog najavljenih protesta Albanaca odustaju od odlaska u taj grad i običaja da u crkvu Uspenja presvete Bogorodice unesu badnjak.


PROČITAJTE JOŠ:   
Crkvu Spomen-kosturnicu hiljade srpske dece pomrle u Albaniji rušili komunisti i Šiptari - KM NovineCrkvu Spomen-kosturnicu hiljade srpske dece pomrle u Albaniji rušili komunisti i Šiptari #Rušenje #Crkva #Đakovica #Hram #Šiptari #Kosovo_je_srce_Srbije #mafija, #Kosovo, #Metohija, Stara crkva Svete Trojice u gradu Đakovici je bila predviđena za mauzolej, spomen-kosturnicu hiljade srpske dece pomrle u Albaniji i zemnih ostataka izginulih, pobijenih i smrznutih u ratovima 1912-1918.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju


Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

FOTO: Jedinoj srpskoj povratnici u Đakovu obijen i ispreturan stan i ukradene stvari

Izvor: Radio 021, 28.Jul.2021

Jedinoj srpskoj povratnici u Đakovu, Dragici Gašić, obijen je i ispreturan stan.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.