Izvor: JUGpress.com, 11.Apr.2021, 21:15

Obeležena 22. godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja položili su danas vence u Svetogorskoj ulici u Beogradu, na mestu gde je novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999. godine.

Vence su položili Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) i Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektrnskih medija (ANEM) i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Ukazavši da se pravda za ubistvo Ćuruvije još čeka jer i dalje nema pravnosnažne presude, predstavnici udruženja pozvali su vrh vlasti da obezbedi da budu kažnjeni nalogodavci i mreža pomagača,  jer je „ubistvo bilo u organizaciji države“.

„Jasno je svima da je surova likvidacija, na žalost, delo naše države. A ta država je do danas bila spremna da, čini mi  se, da pred lice pravde isporuči tek nekoliko saučesnika u tom zlodelu. Nalogodavci i mreža pomagača i egzekutora i dalje su, po meni, zaštićeni a Slavka Ćuruviju u poslednjih nekoliko godina iznova satanizuju u režimskim medijima a zlikovce proglašavaju herojima“, rekao je predsednik NUNS-a  Željko Bodrožić.

Kako je rekao, Ćuruvijine kolege i poštovaoci i dalje veruju da je „pravda dostižna i da će kompletna istina o svirepom ubistvu Ćuruvije, u organizaciji naše države, uskoro izaći na svetlo dana“.

On je podsetio da je tužilac, u završnoj reči, naglasio da je „nalog za ubistvo došao iz vrha vlasti a da je porota bila cela vlada“.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović je poručio državnim organima, pre svega pravosuđu, da ove godine konačno donese pravosnažnu presudu i pozvao „one koji su na vrhu vlasti da obezbede da se sazna puna istina“.

On je pozvao da budu kažnjeni i odgovorni za ubistvo novinara Milana Pantića, ubistva novinara na Kosovu, od 1998. do 2005, novinara Radio televiziije Srbije u NATO bombardovanju i ubijenih kineskih novinara u bombardovanju.

„Država mora da pokaže da nema nekažnjivosti za ubistva novinara, samo tako možemo slobodno i bezbedno da radimo svoj posao“, rekao je Radomirović.

Predsednik ANEMA-a Veran Matić je rekao da i dalje postoji „opstrukcija “ kod ovog ubistva  jer „i danas imamo snažne aktivnosti Službe državne bezbednosti koja je je preživela, bilo u institucijama  ili neformalnim centrima moći i štiti optužene“.

Kako je rekao, tim aktivnostima se štiti i četvorooptuženi Miroslav Kurak koji je u bekstvu, navodeći da je Komisija za rasvetljavanje ubistava novinara više puta insistirala da se „Interpolova poternica realizuje, on locira i privede pravdi u našoj zemlji“.

„Nadam se da se na tome radi“, naveo je Matić, dodajući da pravda neće biti zadovoljena dok svi odgovorni ne budu u zatvoru sa pravnosnažnim presudama sa dugogodišnjim kaznama.

U jučerašnjem zajedničkom saopštenju UNS i NUNS su podsetili  da je Ćuruvija ubijen sa 12 metaka ubijen ispred ulaza u svoj stan i da ga je neposredno pre ubistva neprestano pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB).

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je pred većem Specijalnog suda tek pre šest godina, a 22 godine nakon svirepe likvidacije u toku je ponovljeni prvostepeni postupak i još uvek nema pravosnažne presude, naveli su UNS i NUNS.

Ponovljeni postupak pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (tzv. Specijalni sud) vodi se protiv četvorice nekadašnjih pripadnika RDB – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka. Aprila 2019. njih četvorica nepravnosnažno su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Izvor: Cenzolovka

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.