Izvor: JUGpress.com, 09.Maj.2021, 20:44

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

NIŠ

Polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana obeležen je 9.maj Dan pobede nad fašizmom. Nakon polaganja venaca priređen je i kraći kulturno-umetnički program u kome je učestvovao Akademski hor  Studentskog kulturnog centra. Istoričar Istorijskog arhiva Niša Nikola Arsić, govorio je o značaju  Dana pobede a  Emilija Jović, asistent na Departmanu  za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta  govorila je tekst “Pismo nepoznatom čuvaru >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << muzeja za vreme rata“.Ove godine zbog epidemiološke situacije, izostao je “besmrtni marš”.

  Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom na fasadi hotela Ambasador  istaknuta je i Georgijevska lenta  dugačka 50 metara, simbol Dana pobede dok su devojke obučene u  rusku narodnu nošnju delove ove lente delile sugrađanima na Trgu.

“Dan pobede je simbol pobede dobrog nad onim što je zlo i mi se danas sa pijatetom sećamo svih žrtava koje su pale za našu slobodu.Ove godine je zbog epidemiološke situacije situacije izostao “besmrtni marš”. Organizovali smo za naše građane i da na Trgu pogledaju najveću paradu koja se organizuje povodom ovog dana u Moskvi. Na taj način Niš se pridružio obeležavanju Dana pobede koji je istovemeno i Dan Evrope. Evropska unija je nešto čemu mi danas težimo, jednoj velikoj porodici evropskih zemalja, i na dobrom smo putu da naša zemlja opostane članica Evropske unije. Niš će tokom cele ove nedelje pripremljenim događajima obeležiti i Dan pobede i Dan Evrope”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                           Venci su položeni i na Spomenik sovjetskim vojnicima kod logora na Crvenom krstu, koji su nastradali od američkih aviona u  Niškom incidentu 1944.godine. Ceremoniju je upotpunila i himna Ruske federacije i Republike Srbije, a prisutnima se obratio prvi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.