Obeležavanje osamdesete godišnjice Zavoda za plućne bolesti

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2017, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje osamdesete godišnjice Zavoda za plućne bolesti

NIŠ

Svečanom akademijom danas je u Nišu počelo obeležavanje osamdesete godišnjice postojanja Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Ova zdravstvena ustanova jedna je od najstarijih ustanova ovog profila. Osnovana je 1937. godine. Direktor Zavoda, dr Vladan Miladinović rekao je na današnjoj svečanosti  da je ponosan na rad ove zdravstvene ustanove koja je od 2005. godine je nastavno naučna baza Medicinskog fakulteta u Nišu. On je istakao da  se ova zdravstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ustanova bori protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti bori već 80 godina, ali da ima još prostora da se lečenje u ovoj ustanovi usavršava, ali i da se na njenom unapređenju intenzivno radi.Ono što je gorući problem je nedostatak lekara.

„Stalno smo na prvoj liniji borbe protiv plućnih bolesti i tuberkuloze. Gorući problem je stari kadar, prosek ustnanove je 56 godina. Tražićemo od grada da dobijemo mogućnost da uposlimo dva mlada lekara, kako ne bi došli u situaciju da kroz par godina ugasimo Zavod. Oni bi imali edukaciju i subspecijalizaciju za pulmologe, a za nekoliko godina ATD bi dobio baš onakve lekare kakvi su neophodni.“, navodi dr Miladinović.

 Svečanoj akademiji, pored renomiranih niških lekara i gradskih zvaničnika, prisustvovao je i patrijarh Irinej. On je podsetio da je tuberkuloza nekada bila kobna za mnoge ljude u Srbiji, a da su zahvaljujući ovakvim ustanovama, njene posledice danas svedene na minimum.

„ Tuberkuloza je nekada bila veliki problem, ne samo našem narodu, već u celom svetu, sve dok nije pronađen lek. Značaj ove ustanove što  pomaže mnogima i spasla njihove živote. Zahvaljujući ovoj ustanovi i sličnim njoj bolest pluća i tuberkoloze je značajno smanjen u odnosu na nekadašnja vremena. Podržavamo ih apsolutno, ne samo da oni imaju koristi od nas, već i mi imamo koristi od njih. Vreme koje je iza nas pokazuje da su lekari jedini ostali verni i odani svojoj tradiciji. Značaj ove ustanove je što je lek nekada bio prihvaćen, što je pomogla mnogim ljudima i sačuvala im živote. Zbog ovakvih ustanova broj obolelih od ove teške bolesti sveden je na minimum, a ljudi koji su imali problem mogli su da nastave sa normalnim životom. Lekari imaju punu podršku Srpske pravoslavne crkve, a i crkva ima njihovu podršku“, rekao patrijarh srpski Irinejn

Republika Srbija beleži smanjenje stope prijavljivanja tuberkuloze. U 2003. godini na 100 hiljada stanovnika bilo je 37 obolelih od tubetkuloze, da bi 2015. godine taj broj smanjen na 13.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.