Izvor: JUGpress.com, 07.Jun.2020, 09:28

OŠ “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi: Letnje učionice za učenike

NIŠ

Kada kažete škola na seoskom području uvek se pred vama stvori ista slika, manje više oronula stara zgrada sa sivim zidovima, dvorište kao i svako drugo i malo učenika. U slučaju Osnovne škole “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi sve  ide obrnutim smerom. Sivilo zidova fasade školske zgrade zamenjeno je veselim bojama i muralima, učenici u vreme letnjih meseci nastavu imaju u letnjim učionicma gde u hladu drveća in a svežem vazduhu stiču osnovna znanja iz gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << svih predmeta. Ostanu u ovim učionicama i posle časova i nastavljaju druženje.

Tako je škola, kaže direktor Marko Ristić, postala prava mala galerija na otvorenom, a učenici rade u učionicama bez zidova. I sada su se okupili u njima.

Uglavnom su to učenici osmog razreda koji sa nastavnicima uvežbavaju gradivo za završni ispit.

                 “ Osmaci sada u hladu ispod drveća u školskom dvorištu u klupama koje su napravljene posebno za letnju učionicu obnavljaju gradivo iz nekoliko predmeta. Atmosfera je više od lepe. Deca su  na čistom vazduhu i rade u prijatnom okruženju. Nije im teško da tu ostanu i po nekoliko sati radeći sa nastavnicima. Pre neki dan su četiri sata proveli vežbajući zadatke iz srpskog jezika a da to nisu ni primetili. Teško da bi tako bilo i u klasičnim učionicama”, kaže direktor škole Marko Ristić.

               Vesele boje sa fasade dodatno im ulijavu energiju za rad.

               “Gotovo niko ne može da veruje da seoska škola može da izgleda kao naša u Donjoj Trnavi. Najveći mural na fasadi škole je rađen početkom oktobra prošle godine. Uradio ga je Lazar Krpović koji važi za jednog od  najboljih strit umetnika. Škola je nabavila boje, a mural je Lazarov poklon. U školi imamo još dva njegova murala  i jedan koji je radio Esko Kurtić”, kaže direktor Ristić.

                Deo zasluga za izradu murala pripada i deci.

                “ Stalno su bili sa umetnicima koji su slikali, pratili njihov rad, dodavali boje i ostali material i pribor tako da su na posredan način i sami učestvovali u stvaranju tih murala”, dodaje Ristić.   “Cilj nam je bio da, kada neko dođe u školu, a pre svega učenici,  ne bude okružen samo belim zidovima već da ga sačekaju najrazličitije boje. Tako je naša škola dobila galeriju na otvorenom koja privlači svakog”, kaže Ristić.

               Posebna priča su učionice na otvorenom.

               “Uvek kada je lepo vreme, od aprila pa do oktobra, deca su u njima i rade napolju”, dodaje Ristić. “Rad u ovim učionicama i motiviše decu. Osim toga, u njima se deca, koja dolaze iz devet sela,  i druže”, dodaje  direktor OŠ “Branislav Nušić” u Donjoj Trnavi.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.