O “zahlađenju” srpsko-hrvatskih odnosa u novom “Zumiranju”

Izvor: JužneVesti.com, 04.Maj.2018, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O “zahlađenju” srpsko-hrvatskih odnosa u novom “Zumiranju”

Virtuelni lažni rat između Srbije i Hrvatske ponovo je "zahladio" odnose dveju zemalja, a o tome je voditelj Filip Švarm govorio sa dramaturškinjom Borkom Pavićević i novinarom Teofilom Pančićem, u novoj epizodi emisije Zumiranje.

Kako je zaključio Švarm, nakon svakog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, apsolutno je izvesno novo pogoršanje srpsko-hrvatskih odnosa.

Tako ni ovog puta nisu razočarali >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << svoje pristalice u Beogradu i Zagrebu, a Švarm je podsetio i na najnoviju eskalaciju u odnosima - proglašavanje ministara odbrane za persone non grata, dok su se po tabloidima ponovo “prebrajali tenkovi, topovi i drugo oružje”.

Voditelj Zumiranja je o ovom “virtuelnom lažnom ratu” razgovarao sa Borkom Pavićević i Teofilom Pančićem, koji je rekao da ga nerviraju površni pogledi na odnose Srbije i Hrvatske, koji polaze od toga da je to sve posledica rata i devedesetih, "pa eto nikako da se iskobeljamo iz tih tragičnih odnosa”.

To je temeljna neistina, jer u prvoj deceniji 21. veka odnosi Srbije i Hrvatske, neću da kažem da su bili sjajni i idilični, sigurno da nisu, ali su bili prilično normalni i civilizovani. Ovo kako sada izgledaju srpsko-hrvatski odnosi nije posledica devedesetih, nego činjenice da u ovih nekoliko godina u Srbiji na jedan, u Hrvatskoj na drugi način, ponovo vladaju oni ljudi i one ideologije koje su vladale devedesetih - pojasnio je Pančić.

Podsetio je i da su tri ključne ličnosti u Srbiji u jednom trenutku bili - Tomislav Nikolić predsednik države, Aleksandar Vučić je bio premijer, a Maja Gojković predsednica Skupštine.

Imali smo troje najbližih saradnika sada osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja kao vodeće ljude u državi. U Hrvatskoj nije toliko personalni kontinuitet, ali je ideološki kontinuitet, jer je to HDZ, jer su to baštinici one iste ideologije koja je devedesetih godina znamo kakva bila - dodao je Pančić.

Zaključio je i da “oni ne mogu bolje od ovoga što sada gledamo”, dok je Pavićevićeva podsetila da je prošlo 26 godina od Hrtkovaca, koji se ponovo aktuelizuju.

Šta je još “zahladilo odnose” dve zemlje, kako to utiče na obične ljude u Srbiji i Hrvatskoj, kako je bilo nekada, a kako je sada, pogledajte u emisiji nedeljnika Vreme u nastavku teksta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.