Izvor: JUGpress.com, 18.Maj.2017, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O oralnom zdravlju u dečjem vrtiću

BUJANOVAC

U okviru nedelje zdravlja usta i zuba, koja se   svake godine tradicionalno obeležava u trećoj nedelji maja , u Predškolskoj ustanovi “Naša radost” u Bujanovcu danas je održano predavanje na temu oralnog zdravlja.

Ovogodišnja kampanja se obeležava od 15. do 21. maja 2017. godine pod sloganom „Osmehni se zdravo”

.Deci predškolčskog uzrasta I srednje grupe predavanje na tu temu održali su  specijalista decje preventivne stomatologije Karolina >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Trajković, načelnik stomatologije doma zdravlja u Bujanovcu specijalista Špend Ramadani I glavna sestra  Brankica Nedeljković.

”U svetu 60–90% školske dece i blizu 100% odraslog stanovništva ima zubni kvar. Mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života počevši i pre nicanja zuba, tj. tokom trudnoće. Posebno značajna ciljna grupa za preventivan rad su trudnice i deca školskog i predškolskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba. U predškolskom i školskom uzrastu se i mnogo toga nauči o oralnom zdravlju i navike o higijeni se ustaljuju. Prema poslednjem istraživanju zdravlja iz 2013. godine stanovništva Srbije samo 8,3% stanovnika Srbije uzrasta 25 godina i više ima sve svoje zube.

Kao i u drugim zemljama i u Srbiji stanovnici nižeg obrazovnog statusa i lošeg materijalnog stanja u značajno većem procentu sopstveno oralno zdravlje procenjuju kao loše i u značajno manjem procentu redovno peru zube. Ovo ukazuje na potrebu iznalaženja načina da se poveća obuhvat stanovnika iz ovih ciljnih grupa zdravstvenovaspitanim radom i preventivnim stomatološkim pregledima”, istakli su doktori na današnjem predavanju..

Inače, u ovoj vaspitno obrazovnoj ustanovi specijalisti decje stomatologije Doma zdravlja u Bujanovcu redovno obavljaju preventivne preglede deci .

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.