Izvor: JUGpress.com, 15.Feb.2019, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nurdor obeležio Svetski dan dece obolele od raka

NIŠ

Puštanjem zelenih balona i prigodnim programom na platou ispred TC „Kalča“pod sloganom „I ja se borim“  Niš se pridružio gradovima koji su obeležili  Svetski dan dece obolele od raka.

 Ovo je bila i prilika da se  najavi nove kampanje tokom koje će NURDOR, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, prikupljati sredstava za izgradnju još jedne roditeljske kuće u Beogradu. Svi koji su kupili balon podrške ili neki od suvenira koje rade volonteri >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i članovi NURDOR-a dali su svoj doprinos da nova roditeljska kuća u Beogradu u što kraćem roku bude sagrađena.

U Nišu su najmlađi danas slikali na trotoaru, plesali, pevali , uživali u muzici. .

Podršku je ovim mališanima došla da pruži i profesor dr Gordana Kostić, načelnik Odeljenja hamatoonkologije Dečije klinike u Nišu.

„Danas se u celom svetu pa i u Srbiji obeležava Dan dece koja boluju od malignih bolesti i to je jedno lepo sećanje i podsećanje na to da je toj deci potrebna veća pažnja i da imamo veću empatiju prema njima. Ona prolaze jedan težak put lečenja, ali imaju u šanse da se sto posto izlače.”

 Kako je dr Kostić rekla trenutno na odeljenju dečije onkologije leči petnaestak pacijenata, ali se taj broj stalno menja. U toku godine na klinici bude 25 do 30 dece, a u celoj Srbiji oko 300 do 400 novoobolele dece. Ona dodaje da se broj novoobolele dece u odnosu na neke ranije godine, pre deset do dvadeset godina, sigurno se povećava, ali je ohrabrujuće i to je da se i trend izlečenja iz godine u godinu popravlja.

„Ovo je peti put po redu da na ovaj način i na ovom mestu obeležavamo 15.februar“, kazala je Maraja Tomić iz NURDOR-a. „Akcija se u isto vreme održava u preko 30 gradova u Srbiji. Prošla godine je bila jako značajna za nas jer je u Nišu otvoreno Hematoonkološko odeljenje. Deca se sada leče u mnogo boljim uslovima, zaštićenija su imunološki, leče se po svim evropskim standardima i to je jedinstvena klinika u regionu koja zadovoljava sve svetske standarde“.

U Srbiji postoji pet roditeljskih kuća, po jednu u Nišu i Novom Sadu i tri u Beogradu.

“ Već duže vreme u Beogradu nema dovoljno kapaciteta jer možemo u ovim kućama da smestimo samo 13 porodica , a na njih su upućene porodice iz cele Srbije“, naglašava Marija Tomić.

Sandra Jovančić ispred NURDOR-a kaže da su roditeljske kuće od posebnog značaja i za roditelje i za mališane koji se suoačavaju sa najtežim bolestima.

„Svrha roditeljske kuće je da pomognemo i roditeljima i deci“, kaže Sandra Jovančić. „Mnoga deca se leče vam mesta boravka, a to je za roditelje veliki izdatak jer lečenje, recimo kod leukemije traje 105 nedelja. Oni su za to vreme u Beogradu ili Nišu i moraju da obezbede sebi smeštaj, a to je dodatni materijalni izdatak za njih. Sa druge strane zahvaljujući roditeljskim kućama deca manje borave na klinikama. Svaki put kada zdravstveno stanje to dozvoljava deca prelaze u roditeljsku kuću gde može da borave i njihovi roditelji. Na taj način dete oseća sigurnot i toplinu doma koja mu na klinici nedostaje“, ističe Jovančić i dodaje „Poslednjih godina svakog dana neko dete oboli od raka, a nažalost jedno dete nas napusti nedeljno. Tačne podatke o tome koliko dece godišnje obili od malignih bolesti nemamo pa je to jedan od razloga zbog čega bi morao da se otvori kancer registar“.

Prema njenim rečima poslednjih godina je sve više ljudi koji žele da pomognu NURDOR-u, kako pojedinaca tako i kompanija koje doniraju sredstva tokom kampanja koje se vode za određene potrebe.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.