Izvor: JUGpress.com, 18.Sep.2019, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nulta tolerancija i uključenje porodice u vršnjačko nasilje

BEOGRAD

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je svim predškolskim i školskim ustanovama dopis sa usvojenim čitavim nizom sistemskih zakona, podzakonskih akata, kao i javnih politika koji na neposredan ili posredan način utiču na sprečavanje diskriminacije i zaštitu od svih oblika nasilja u celokupnom sistemu i na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja.

“Osnove na kojima se zasniva koncept obrazovanja su inkluzivni principi koji obezbeđuju pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na obrazovanje za svu decu i učenike. Razvijen je i čitav set mera kroz različite vidove edukacija zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja sa ciljem razvijanja kompetencija za prepoznavanje otvorene i prikrivene diskriminacije u obrazovanju i vaspitanju, prevenciju i postupanje u situacijama nasilja.

Sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da osiguraju za sve učenike obrazovanje kao i podsticajno i bezbedno okruženje, da sprovode aktivnosti na razvijanju nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju.

Ističemo da je za treći nivo nasilja i zlostavljanja direktor ustanove u obavezi da podnose prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata.

Ako postoji sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ističe da je neophodno upotrebiti sve mere kako bi se vršnjačko nasilje iskorenilo iz škola i dodaje ,,Pored škole koja ima obavezu da prijavi svako nasilje postoji potreba i da se uključi porodica kao stub društva i na taj način zajedno možemo da učinili mnogo za decu i njihovu budućnost. Nije dozvoljeno prikrivanje vršnjačkog nasilja, a kada se to desi odgovorni moraju da snose posledice,, ističe ministar Šarčević.

.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.