Novinarska mreža: Sezona lova na novinare u punom jeku

Izvor: JUGpress.com, 17.Apr.2017, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarska mreža: Sezona lova na novinare u punom jeku

Novinarska mreža, neformalna inicijativa novinara i novinarki iz postjugoslovenskih zemalja, najoštrije osuđuje očigledno politički motivisane serijske pretnje i uvrede koje ovih dana stižu predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i zahteva od nadležnih organa da hitno reaguju, tim pre što su pretnje putem društvenih mreža stigle od osoba koji svoj identitet nisu ni skrivale.

Novinarska mreža smatra da smo, zbog neefikasnosti državnih organa u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zemljama regiona, ali i pasivnosti međunarodne zajednice, došli u situaciju da oni koji prete novinarima i zastrašuju ih – nemaju više potrebu ni da skrivaju svoj identitet. S obzirom na to da se, ne samo napadi, već i ubistva novinara ne sankcionišu, poruka je jasna – sezona lova na „neposlušne“ novinare i novinarke je u punom jeku.

Pretnje Nedimu Sejdinoviću, koje se izdvajaju po brojnosti i organizovanosti, ali i pretnje drugim našim koleginicama i kolegama u Srbiji – smatramo koordinisanom akcijom zastrašivanja, koja je povezana sa masovnim postizbornim protestima u Srbiji. Ona je usledila nakon javnog napada šefa poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i režimskih medija na nekoliko novinara i novinarki koji su označeni kao organizatori protesta.

Novinarska mreža poziva sve novinare i novinarke, ali i širu javnost u regionu da, u klimi rastućeg neprijateljstva prema medijskim slobodama, iskažu solidarnost, ojačaju modele saradnje i zajedno izvrše snažniji pritisak na nadležne organe da pronađu i kazne počinioce ovog i svih drugih napada na novinare i novinarke.

Norbert Šinković

Miodrag Sovilj

Dušan Komarčević

Borjan Jovanovski

Anamari Repić

Predrag Blagojević

Mašenjka Bačić

Nidžara Ahmetašević

Đorđe Krajišnik

Tamara Opačić

Branka Dragović Savić

Žarka Radoja

Sanja Kljajić

Ana Benačić

Jasna Babić

Goran Borković

Saša Ćirić

Aleksandar Trifunović

Elvir Padalović

Boris Pavelić

Petar Vidov

Iva Martinović

Ladislav Tomičić

Tanja Pirnat

Jerko Bakotin

Ivor Fuka

Danka Derifaj

Biljana Žikić

Ilir Gaši

Hilma Unkić

Barbara Matejčić

Una Hajdari

Tanja Vujisić

Eldin Hadžović

Olivera Slavnić

Miloš Živanović

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.