Novinari u Danskoj nezavisni, a političke afere retke

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jan.2016, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari u Danskoj nezavisni, a političke afere retke

Visoke plate novinara u rangu poslaničkih, efikasne institucije i svest društva o odgovornosti neke su od razlika između Srbije i Danske koje medijskim radnicima ove skandinavske zemlje omogućavaju da izveštavaju slobodnije od svojih srpskih kolega.

Novinarka “Južnih vesti” Marija Vučić je tokom studijske posete danskim medijima u Kopenhagenu i Orhusu razgovarala sa brojnim novinarima koji su joj objasnili da je u ovoj evropskoj zemlji novinarska profesija >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << veoma cenjena i uz to jako dobro plaćena.

Minimalna novinarska plata u Danskoj je oko 3.500 evra. To je novac za koji radi student novinarstva na obaveznoj praksi. Iskusniji politički novinari imaju platu od oko 5.000 do 6.000 evra, što je veoma blizu poslaničke plate. Pritom, tamo ne može svako da se bavi ovim poslom. Novinari u Danskoj imaju integritet i jako su cenjeni - kaže ona.

Dok se prosečne novinarske plate prema podacima Sindikata novinara Srbije kreću od 200 evra na jugu do 350 evra u Beogradu, a nezavisno izveštavanje je osujećeno i time što su mnogi mediji povezani sa vlastima, Danci, zaključuje Vučićeva, nemaju tih problema. Visoku platu smatraju jednim od glavnih faktora svoje nezavisnosti kada izveštavaju o političarima.

Ipak, zbog toga što, kako je primetila, ni danski državni sistem generalno nije korumpiran, afere u kojima su političari glavni akteri nisu toliko česte.

Skoro svi novinari odreda koje sam pitala za primer neke krupne koruptivne radnje naveli su slučaj ministra za koga su mediji otkrili da je, dok je bio lokalni političar, od javnih para platio sekretarici da mu piše političke govore. Iako nije u pitanju veliki novac, to je za njih bila krupna priča koju i danas svi prepričavaju. Kod nas takav događaj ne bi izazvao toliku pažnju, jer imamo mnogo veće afere - navodi Vučićeva.

Ministar o kome je reč nakon toga je podneo ostavku što, sudeći prema tvrdnjama danskih novinara, nije toliko neuobičajena stvar, s obzirom da društvo, kažu, ima svest o političkoj odgovornosti.

Jedna od glavnih prednosti bavljenja novinarstvom u Danskoj je to što je političarima veoma stalo do imidža u javnosti, te su uglavnom radi da daju informacije novinarima i učtivo se ophode prema njima - kaže ona.

To što političari spremno odgovaraju na novinarska pitanja i sarađuju sa njima, posledica je toga što “znaju da će zbog lošeg imidža izgubiti glasače”.

Ne znam šta kod nas treba da se desi da jedan političar zauvek izgubi poverenje glasača. Oguglali smo na afere čak i kada se u njima pojavljuju jedni te isti funkcioneri već godinama - kaže Vučićeva.

Ona je u Danskoj provela 3 nedelje u okviru programa "Škola digitalnog novinarstva" koji organizuje "Slavko Ćuruvija" Fondacija, a finansiraju Kraljevina Danska i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.