Izvor: JUGpress.com, 19.Apr.2019, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari Tužilaštvu: Vi kontrolišete vlast, niste njen sluga

BEOGRAD

(Cenzolovka)

Ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu, u organizaciji nedeljnika Vreme, stotinak okupljenih pozvalo je zaposlene u toj instituciji da se „prihvate svog posla“ i reaguju zbog sad već svakodnevnih pretnji koje se upućuju novinarima.

Povod za ovaj protest je snimak na Tviteru u kom su novinar BIRN-a Slobodan Georgiev, kao i drugi istraživački novinari iz KRIK-a, CINS-a i BIRN-a, označeni kao izdajnici i strani plaćenici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
„Vi ste grana vlasti, a ne sluga vlasti. Vi morate da kontrolišete one iz Nemanjine ulice (gde je smeštena Vlada Srbije, prim.nov). Posao ljudi u ovoj zgradi je da pitaju Aleksandra Vučića da li je odobrio ove pretnje, a Vučić treba da izađe i kaže da sa tim nema nikakve veze“, istakao je Georgiev.

Georgijev je rekao da je do sada prijavljivao slučajeve za koje je smatrao da su pretnje ali da tužilaštvo nikada ništa nije uradilo. Zato je sada odlučio, da ovu poslednju, objavljenu u video prilogu, neće ni da prijavi, očekujući da nadležni reaguju po službenoj dužnosti.

On je podsetio zaposlene u tužilaštvu da su oni, isto kao i novinari, treba da rade u javnom interesu, u interesu građana a ne vlasti, te da su na istom zadatku.

Urednik u BIRN-u smatra da sve pretnje i uvrede koje su emitovane o njemu i njegovim kolegama dolaze iz redova vlasti, ali da novinari ne smeju da se plaše jer je njihov posao kao i posao policije, sudova i tužilaštva javni interes.

Novinarka Tamara Skrozza je rekla da je najveći problem u vezi sa pretnjama novinarima u tome što pravosuđe ćuti na sve što se dešava. Ona je pozvala okupljene kolege da kao i do sada dignute glave i ponosno rade svoj posao, dok je za tužilaštvo rekla da im je potrebna deratizacija.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen je upitao šta još treba da se desi da bi nadležni reagovali na pretnje novinarima u Srbiji.

„Očekujem od tužilaštva da nas zaštiti, ali posle svih pretnji i reakcija nadležnih, nisam siguran da mogu i dalje da verujem tužiocima“, kazao je Čečen.

Osim novinara, skupu ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva u Katanićevoj, prisustvovali su i lideri Saveza za Srbiju, Dragan Đilas i Zoran Lutovac kao i Zoran Živkovićpredsednik Nove stranke.

(foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.