Izvor: JUGpress.com, 19.Maj.2022, 11:04

Novi smer put do dobro plaćenog posla

    NIS

 Građevinska škola „Neimar“ u junu upisuje još jedno odeljenje na smeru građevinski tehnčar koji je, posle dve godine pauze, ponovo vraćen. Za sada se na ovom smeru obrazuju učenici na trećoj i četvrtoj godini, a od septembra će 30 učenika započeti novi krug obrazovanja na ovom smeru budući da se na tržištu rada pokazala potreba za stručnjacima ovog obrazovnog profila.

                         „Prošle godine se dobar >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << broj osnovaca interesovao za ovaj smer i nadamo se da će tako biti i ove godine.Ministarstvo nam je omogućilo da nastavimo da upisujemo učenike na ovom smeru. To je lep obrazovni profil koji pruža odlične mogućnostima učenicima da dođu do posla posle dobijanja diplome ali i da nastave studije ukoliko se odluče za neki fakultet“, kaže direktor Građevinske škole „Neimar“ Sreten Vasić.

                        Zanimanje građevinskig tehničara je deficitarno što se pokazalo prethodnih godina, a građivinarstvo je sada „u modi“.

                        „Na ovom smeru školujemo učenike za niskogradnju a to znači izgradnju puteva, tunela, mostova. Posebno je ovo zanimanje aktuelno sada kada se krenulo za izgradnjom infrastrukture pa je njihovo prisustvo na gradilištima neophodno. Upravo  gradilišta širom zemlje su prava rekrlama za naš smer jer su naši učenici ti koji će raditi na izgradnji puteva, mostova ili tunela. Stalno se radi i gradi tako da sam siguran da će oni lako naći posao u struci koji je dobro i plaćen“, dodaje Vasić.

                        Novi profil nije otvoren na uštrb drugih smerova tako da će škola nastaviti sa upisivanjem učenika na smerovima koji i sada postoje. Interesovanje učenika za  smerove u Građevinskoj školi „Neimar“ u poslednje vreme se povećava, pa mesta koja su ponuđena u Konkursu za upis u srenje škole budu čak preko 90 posto popunjena u prvom upisnom krugu.

                         „U školi postoje i trogodišnji profili, pre svega rukovalac građevinskom mehanizacijom za koji postoji veliko interesovanje ali možemo da upišemo samo 15 učenika. Isti je slučaj i sa operaterom građevinskih radova gde, takođe, upisujemo samo 15 učenika. To su tražena i deficitarna zanimanja jer nam nedosaju majstori. Za njih smo pokrenuli i dualno obrazovanje i neki od učenika će, nakon završenog školovanja, ostati da rade u javnim komunalnim preduzećima“, kaže direktor Građevinske škole „Neimar“.

                        Tome svakako u prilog ide i odnos koji škola gaji prema svojim đacima ne samo kada se radi o usvajanju neophodnog znanja već i kada je u pitanju njihova motivacija.

                        „Učenicima sa obrazovnog profila operater građevinskih radova od septembra dodeljujemo stipendije od 5000 dinar mesečno i plaćamo im prevoz. To je samo još jedna motivacija da učineci upišu ovaj smer. Trenutno tri učenika dobijaju stipendiju, a dva imaju besplatni prevoz na osnovu dogovora sa njima“, zaključuje direktor Sreten Vasić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.