Novi reprogram duga za komunalne obaveze

Izvor: JUGpress.com, 24.Jan.2019, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi reprogram duga za komunalne obaveze

NIŠ

Javno komunalno preduzeće Objedinjena naplata i ove godine nudi građanima plaćanje dugova na rate. Novina ove godine je da će otpis dela kamate imati i građani koji ne plate glavnicu duga odjednom  – rečeno je danas na sednici Gradskog veća grada Niša.

Ove godine su predviđene  posebne povlastice

“ Prethodnih godina imali smo ugovore koji predviđaju 60 mesečnih rata  i kod ovih ugovora se nije otpisivala kamata. Otpis kamate imali >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su dužnici koji su isplatili dugovanje u celosti. Ove godine, po prvi put ,  i oni dužnici koji zaključe ugovor na otplatu u više mesečnih rata  imaće i otpis kamate u zavisnosti od broja rata za isplatu dugovanja. Tako će svi dužnici koji zaključe ugovor na 12 meseci imaće osnovni otpis kamate 70 posto. Oni koji zaključe ugovor na otplatu duga na 24 rate imaće uslovni otpis 50 posto kamate. Oni koji zaključe ugovor na 36 mesečnih rata imaće uslovni otpis kamate 30 posto. “, rekla je direktorka Javno komulalnog preduzeća Objedinjena naplata Jelena Stojanović.

Ona je objasnila da uslovni otpis kamate podrazumeva da dužnik ispuni svoju ugovornu obavezu koju je potpisao.

Direktorka Objedinjene naplate kaže da su Nišlije sve redovniji u izmirenju svojih komunalnih računa i obaveza prema Objedinjenoj naplati. Potraživanja se smanjuju iz godine u godinu. “Kod redovnih dugovanja otprilike se duguje iznos za dva mesečna računa”

Oko milijardu i 100 miliona je ukupno potraživanje Objedinjene naplate od dužnika. Kako kaže Jelena Stojanović  50 posto je ugovoreno dugovanje i izmiruje se iz meseca u mesec jer se reprogram dugova praktikuje od 2012. godine

“ Ima i onih koji ne mogu da servisiraju svoja dugovanja. Deset do 15 posto sugrađana teško izmiruju svoje obaveze  bez obzira na povlastice”.

Veliki deo potraživanja se odnosi na ranije potpisane ugovore, koji se izmiruju iz godine u godinu  a tu spadaju i utužena dugovanja.

“Ukupna faktura javno komunalnih mesečno iznose od  200 do 250 miliona”

Objedinjena naplata ima oko 12000 potpisanih ugovora.

Kod utuženih dugovanja dužnici mogu da potpišu ugovor i na taj način će se smanjiti utuženost dužnika.

Od 1. Marta do 30 aprila svi građani koji imaju iz ranijeg perioda dugovanja prema Objedinjenoj naplati moći će da potpišu ugovore i reprogramiraju svoj dug.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.