Novi pomor riba kod Vladičinog Hana

Izvor: JužneVesti.com, 10.Jul.2019, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pomor riba kod Vladičinog Hana

Veliki broj mrtvih riba izvađen je iz Južne Morave u blizini Mominog kamena. Ribolovci koji ovde dolaze sumnjaju da je do uginuća došlo zbog ispuštanja štetnih materija iz obližnje fabrike. Nadležni kažu da su službe na terenu i da utvrđuju uzroke.

Do uginuća riba došlo je u nedelju, 7. jula, ali je slučaj nadležnima prijavljen dan kasnije. Ribolovci koji su obilazili teren kažu da se i danas mogu videti uginule ribe koje su se nasukale na obalu. Ribolovci i ribočuvari >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << izvlačili uginulu ribu, foto: Vladan Radić

Ovo je ogromna ekološka katastrofa. Ribe smo, zajedno sa ribočuvarima, sakupljali sa dva mesta, kod Mominog kamena i ispod novog nadvožnjaka kod Džepa. Voda je bila jako penušava, totalno crna i smrdela je na neku kiselinu - kažu ribolovci.

U Ribolovačkoj službi "Veternica" kažu da su izašli na teren i da je prikupljeno oko 13 kilograma razne vrste riba - mrena, bucova, nosara, klenova i skobalja.

Još kod Džepovske reke su primećene uginule ribe. Nakon obilaska terena, sve smo prijavili ekološkoj, veterinarskoj i vodnoj inspekciji. Reka je bila tamno-crvene do crne boje. Sada je na nadležnim inspekcijama da to utvrde - kažu u Ribolovačkkoj službi.

Tužilaštvo u Vladičinom Hanu naložilo je uzorkovanje vode, ali i mrtvih riba, kako bi se ustanovio uzrok uginuća.

Podsetimo, pomor riba dogodio se prethodnih dana i u reci Jablanici u blizini Lebana i Medveđe.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.