Nova izložba fotografija Hristifora Crnilovića

Izvor: juGmedia, 05.Feb.2016, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova izložba fotografija Hristifora Crnilovića

VLASOTINCE – Kulturni centar je u galeriji Zavičajnog muzeja pripremio izložbu pod nazivom “Kicin foto album”, povodom 130 godina od rođenja Hristifora Crnilovića, poznatog slikara, etnografa – sakupljača narodnog blaga.

Na izložbi će biti predstavljene do sada neizložene fotografije Hristifora Crnilovića i fotografije iz njegovog albuma.

Baveći se fotografskim radom, ostavio je 1,670 staklenih ploča na kojima su fotografije različitog karaktera kao, na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << panorame Vlasotinca, kuće građene u starobalkanskom stilu i njihovi enterijeri, tavanice u duborezu, zatim sakralni objekti – crkve i njihov mobilijar izrađen u duborezu, motivi Leskovca, Vranja, vašari, zanati, nošnje, frizure…

Inače, njegova bogata spomen – zbirka čuva se u Manakovoj kući u Beogradu, a izložene su i narodne nošnje jugoistočne Srbije, Kosova i Metohije i Makedonije, nakit, razni pribori određenih zanata i slični predmeti.

Takođe, u toj zbirci se nalaze njegove umetničke slike rađene u pastelu, rukopisna građa koja broji 26.000 listova i lična biblioteka.

Izložba “Kićin foto album” biće otvorena u ponedeljak, 8. februara.

(Kraj) mil

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.