Izvor: JUGpress.com, 02.Feb.2023, 21:52

Norijske zemlje su prepoznale grad Niš kao partnera na putu zelene transformacije

NIŠ

Poslednja konferecnicija u okviru inicijative ’’Nordijski zelni projektat – Održiva rešenja za Srbiju’’ okupila je stručnjake iz nordijskih zemalja kako bi predstavili svoja iskustva u zelenoj tranzijici i trendovima. Konferenciju je otvorio ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdevirta, koji je rekao da će Srbija morati da uvede inovacije na svom putu ka ekolškoj održivosti.

„Ovo je posebno važno u svetu evropskih standardakoji nisu bitni samo na evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nivou već sve više postaju vađni i u poslovanju lokalnih preduzeća. To opet dobija na značaju imajući u vidu da spoljno trgovinska razmena Republike Srbije sa Evropskom unijom iznosi 60 posto.Tu su, naravno, i novi propisi, pre svega ugljenična taksa koja je nametnutna u EU a i nemački zakoni o lancima snabdevanja. Finska je  lider kada je reč o digitalizaciji i inovacijama i sve to u službi zelene tranzicije. Finska se trenutno smatra državom sa najvećom stopom inovacija u Evropi“, kazao je finski ambasador Kimo Lahdevirta otvarajući konferenciju u Nišu.

                           „Srbija isto tako će morati da  uvede inovacije na svom putu ka ekološkoj održivosti. Finska i ostale nordijske zemlje će joj rado pomoći u zelenoj tranziciji”, dodao je finski ambasador Kimo Lahdevirta otvarajući konferenciju u Nišu.

                          Primere dobre prakse koji se primenjuju u nordijskim zemljama u oblasti ekološkog poslovanja mogu se primeniti i u Nišu rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski i dodala da  Grad Niš može da bude ponosan jer ga nordijske zemlje prepoznaju kao partnera na putu zelene transformacije.

                          „ Mi smo pre godinu i po dana bili na jednoj ovakvoj konferenciji na kojoj smo najavljivali postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a danas već možemo da se pohvalimo da radovi dobro teku i da je to jedna od najvrednijih invensticija u oblasti zaštite životne sredine u Sribiji vredna 85 miliona evra. Ono što je najvažnije je da primeri dobre prakse koji su se pokazali u nordijskim zemljama mi možemo ovde da primenjujemo, ali naravno svi zajedno treba da promenimo i svest ljudi i da  vidimo koliko nam je porebno vremena da od jedne linearne ekonomije pređemo na cirkularnu i da li to  što kupimo, potrošimo i becimo, možemo da kupimo, iskoristimo i recikliramo kako na taj način bili pravi partneri“, istakla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

                           Kao partneri nordijskim ambasadama u ovoj inicijativi javljaju se četiri naučno tehnološka parka u Srbiji.

                         „Nama je posebno drago da se kao partneri ambasadama javljaju četiri Naučno-tehnološka parka u Srbiji. Nadam se da će ubuduće i ove četiri ambasade sa nama, kao jednom novom infrastrukturom koja je na raspolaganju u Srbiji, raditi mnoge stvari. Danas ćemo čuti nordijska iskustva, ali i neke izazove sa kojima se mi kao država susrećemo i prilike koje bi trebalo da iskoristimo kako bi unapredili procese proizvodnje i čitav eko sistem, a sa druge strane ta zelena tranzicija i digitalizacija su veliki potencijal u smislu razvoja novih start up-ova koji će se generistai u našoj zajednici“ rekao je   Milan Ranđelović, direktor, Naučno tehnološkog parka Niš.

                        Ovu konferenciju organizovala je ambasada Švedske uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade u Srbiji, Danske, Finske, Norveške. Ove četiri ambasade, pod okriljem Nordijskog saveta ministara,organizovale su seriju događaja na temu zelene tranzicije u Novom Sadu, Beogradu, Čačku i Nišu. Konferencija u Nišu je inače i poslednja, a cilj je  podizanje svesti ključnih lokalnih partnera o važnosti zelene tranzicije, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj oblasti.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.